- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Florentynki (24 duże ciastka)
* 120g masła
* 2 pełne łyżki miodu
* 60g brązowego cukru
* 120-140g mąki pszennej
* 60g płatków migdałowych, z grubsza rozdrobnionych
* 60g wiśni kandyzowanych, przekrojonych
* 60g kandyzowanych skórek różnych owoców i/lub owoców (np. ananas czy suszone morele- pokrojone)
* 60g orzechów dowolnych, grubo posiekanych
Dodatkowo 150g jak najbardziej gorzkiej czekolady (ciastka są nieziemsko słodkie)
Masło rozpuścić w rondlu z miodem i cukrem, do gorącego dodać mąkę i owoce. Dokładnie wymieszać (ciasto powinno być gęste, ale miękkie). Formować dłońmi ok. 20gramowe kulki, układać na blasze w 6-7 cm odstępach. Mocno rozpłaszczać.
Piec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni.
Ciastka podczas pieczenia 'rozleją się', więc zaraz po wyjęciu z piekarnika należy wykrawać je szklanką o średnicy ok. 7 cm.*
Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Na każde nakładać od spodu łyżeczkę rozpuszczonej czekolady, rozsmarowywać nożem. Kiedy czekolada już prawie zastygnie, widelcem zrobić wzorek.
* Pozostałe brzegi można zjeść
* 120g masła
* 2 pełne łyżki miodu
* 60g brązowego cukru
* 120-140g mąki pszennej
* 60g płatków migdałowych, z grubsza rozdrobnionych
* 60g wiśni kandyzowanych, przekrojonych
* 60g kandyzowanych skórek różnych owoców i/lub owoców (np. ananas czy suszone morele- pokrojone)
* 60g orzechów dowolnych, grubo posiekanych
Dodatkowo 150g jak najbardziej gorzkiej czekolady (ciastka są nieziemsko słodkie)


Masło rozpuścić w rondlu z miodem i cukrem, do gorącego dodać mąkę i owoce. Dokładnie wymieszać (ciasto powinno być gęste, ale miękkie). Formować dłońmi ok. 20gramowe kulki, układać na blasze w 6-7 cm odstępach. Mocno rozpłaszczać.
Piec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni.
Ciastka podczas pieczenia 'rozleją się', więc zaraz po wyjęciu z piekarnika należy wykrawać je szklanką o średnicy ok. 7 cm.*
Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Na każde nakładać od spodu łyżeczkę rozpuszczonej czekolady, rozsmarowywać nożem. Kiedy czekolada już prawie zastygnie, widelcem zrobić wzorek.
* Pozostałe brzegi można zjeść

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: