Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Fluden
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1348029" data-attributes="member: 9634"><p>Fluden to ciasto rodem z kuchni żydowskiej, pyszne połączenie jabłek, rodzynek, cynamonu w cieście.</p><p>Pomyślałam, że skoro kuchnia polska jest bogata we wszelkie światowe wpływy a nie ma osobnego działu dla kuchni żydowskiej (czy kresowej w przypadku innych przepisów) to wrzucę ten przepis tutaj.</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>60 dag mąki</p><p>30 dag masła</p><p>35 dag cukru</p><p>4 jajka</p><p>1,5 kg jabłek </p><p>15 dag rodzynek</p><p>szczypta soli</p><p>cynamon do smaku</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Z jajek, mąki, masła, soli , zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. </p><p>Jabłka obrać, pokroić na cienkie plastry, wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem. </p><p>Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, układać warstwami na wysmarowanej masłem blaszce, posypać jabłkami, na to znowu położyć ciasto</p><p>Na wierzchu zawsze powinno być ciasto. </p><p>Ostatnią warstwę ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem, nakłuć widelcem. Można od razu pokroić.</p><p></p><p>Piekę około godziny w średnio nagrzanym piekarniku.</p><p>Można posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p>Przepis znaleziony <a href="http://www.mniammniam.com/Fluden-922p.html" target="_blank">tutaj</a> oraz <a href="http://www.kulinarneprzepisy.pl/index.php?act=det&id=922" target="_blank">tutaj</a></p><p>zdjęcia będą wieczorem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1348029, member: 9634"] Fluden to ciasto rodem z kuchni żydowskiej, pyszne połączenie jabłek, rodzynek, cynamonu w cieście. Pomyślałam, że skoro kuchnia polska jest bogata we wszelkie światowe wpływy a nie ma osobnego działu dla kuchni żydowskiej (czy kresowej w przypadku innych przepisów) to wrzucę ten przepis tutaj. Składniki: 60 dag mąki 30 dag masła 35 dag cukru 4 jajka 1,5 kg jabłek 15 dag rodzynek szczypta soli cynamon do smaku Wykonanie: Z jajek, mąki, masła, soli , zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Jabłka obrać, pokroić na cienkie plastry, wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem. Każdą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki, układać warstwami na wysmarowanej masłem blaszce, posypać jabłkami, na to znowu położyć ciasto Na wierzchu zawsze powinno być ciasto. Ostatnią warstwę ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem, nakłuć widelcem. Można od razu pokroić. Piekę około godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Można posypać cukrem pudrem. Przepis znaleziony [URL="http://www.mniammniam.com/Fluden-922p.html"]tutaj[/URL] oraz [URL="http://www.kulinarneprzepisy.pl/index.php?act=det&id=922"]tutaj[/URL] zdjęcia będą wieczorem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Fluden
Top
Bottom