- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Poszukiwania przepisu zakończone sukcesem! Oto ciasteczka, jakie moja Mama robiła na BN. Z tego samego ciasta piekła również śliżyki, które różniły się tylko kształtem.
Składniki
500 g maki pszennej typ 500
250 g masła
200 g cukru
2 całe jajka
1 łyżeczka ( 5 g) proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany ( ok. 40 g)
2 łyżki suchego maku
dowolny aromat do ciast
Wykonanie
Makę wymieszać z suchymi dodatkami, przesiekać z masłem i z powstałej mieszaniny utworzyć wulkan. Wbić jajka i dodać śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odłożyć do lodówki na dwie godziny ( najmniej, może ciasto poleżeć i dobę i dwie)
Formować małe wałeczki, a z nich zawijać precelki. Piec w temperaturze 200 stopni do lekkiego zezłocenia ( ca 13 min).
Na zdjęciu pierwszym wersja kanoniczna. Na drugim uproszczona ? precelki wycinane, a to co z nich dodatkowo powstało, te maluchy, upieczone jako śliżyki.

Składniki
500 g maki pszennej typ 500
250 g masła
200 g cukru
2 całe jajka
1 łyżeczka ( 5 g) proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany ( ok. 40 g)
2 łyżki suchego maku
dowolny aromat do ciast
Wykonanie
Makę wymieszać z suchymi dodatkami, przesiekać z masłem i z powstałej mieszaniny utworzyć wulkan. Wbić jajka i dodać śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odłożyć do lodówki na dwie godziny ( najmniej, może ciasto poleżeć i dobę i dwie)
Formować małe wałeczki, a z nich zawijać precelki. Piec w temperaturze 200 stopni do lekkiego zezłocenia ( ca 13 min).
Na zdjęciu pierwszym wersja kanoniczna. Na drugim uproszczona ? precelki wycinane, a to co z nich dodatkowo powstało, te maluchy, upieczone jako śliżyki.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: