Fluszki

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Poszukiwania przepisu zakończone sukcesem! Oto ciasteczka, jakie moja Mama robiła na BN. Z tego samego ciasta piekła również śliżyki, które różniły się tylko kształtem.

Składniki

500 g maki pszennej typ 500
250 g masła
200 g cukru
2 całe jajka
1 łyżeczka ( 5 g) proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany ( ok. 40 g)
2 łyżki suchego maku
dowolny aromat do ciast

Wykonanie

Makę wymieszać z suchymi dodatkami, przesiekać z masłem i z powstałej mieszaniny utworzyć wulkan. Wbić jajka i dodać śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odłożyć do lodówki na dwie godziny ( najmniej, może ciasto poleżeć i dobę i dwie)
Formować małe wałeczki, a z nich zawijać precelki. Piec w temperaturze 200 stopni do lekkiego zezłocenia ( ca 13 min).


Na zdjęciu pierwszym wersja kanoniczna. Na drugim uproszczona ? precelki wycinane, a to co z nich dodatkowo powstało, te maluchy, upieczone jako śliżyki.

fluszki_ortodox_cc.jpg

fluszki_qd_cc.jpg
 

Załączniki

  • fluszki_ortodox_cc.jpg
    fluszki_ortodox_cc.jpg
    40.1 KB · Wyświetleń: 2
  • fluszki_qd_cc.jpg
    fluszki_qd_cc.jpg
    40.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy