Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Fluszki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1554476" data-attributes="member: 692"><p>Poszukiwania przepisu zakończone sukcesem! Oto ciasteczka, jakie moja Mama robiła na BN. Z tego samego ciasta piekła również śliżyki, które różniły się tylko kształtem.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p></p><p>500 g maki pszennej typ 500</p><p>250 g masła</p><p>200 g cukru</p><p>2 całe jajka</p><p>1 łyżeczka ( 5 g) proszku do pieczenia</p><p>2 łyżki kwaśnej śmietany ( ok. 40 g)</p><p>2 łyżki suchego maku</p><p>dowolny aromat do ciast</p><p></p><p><strong>Wykonanie</strong></p><p></p><p>Makę wymieszać z suchymi dodatkami, przesiekać z masłem i z powstałej mieszaniny utworzyć wulkan. Wbić jajka i dodać śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odłożyć do lodówki na dwie godziny ( najmniej, może ciasto poleżeć i dobę i dwie)</p><p>Formować małe wałeczki, a z nich zawijać precelki. Piec w temperaturze 200 stopni do lekkiego zezłocenia ( ca 13 min).</p><p></p><p></p><p>Na zdjęciu pierwszym wersja kanoniczna. Na drugim uproszczona ? precelki wycinane, a to co z nich dodatkowo powstało, te maluchy, upieczone jako śliżyki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91402[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]91403[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1554476, member: 692"] Poszukiwania przepisu zakończone sukcesem! Oto ciasteczka, jakie moja Mama robiła na BN. Z tego samego ciasta piekła również śliżyki, które różniły się tylko kształtem. [B]Składniki[/B] 500 g maki pszennej typ 500 250 g masła 200 g cukru 2 całe jajka 1 łyżeczka ( 5 g) proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany ( ok. 40 g) 2 łyżki suchego maku dowolny aromat do ciast [B]Wykonanie[/B] Makę wymieszać z suchymi dodatkami, przesiekać z masłem i z powstałej mieszaniny utworzyć wulkan. Wbić jajka i dodać śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odłożyć do lodówki na dwie godziny ( najmniej, może ciasto poleżeć i dobę i dwie) Formować małe wałeczki, a z nich zawijać precelki. Piec w temperaturze 200 stopni do lekkiego zezłocenia ( ca 13 min). Na zdjęciu pierwszym wersja kanoniczna. Na drugim uproszczona ? precelki wycinane, a to co z nich dodatkowo powstało, te maluchy, upieczone jako śliżyki. [ATTACH=full]91402[/ATTACH] [ATTACH=full]91403[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Fluszki
Top
Bottom