Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Focaccia col formaggio di recco
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ela-c" data-source="post: 202314" data-attributes="member: 561"><p>to znalazłam w książce CULINARIA-ITALIA:</p><p>"Ostre, nasycona solą powietrze (mowa o Ligurii) nad całym pasmem wybrzeża sprawia, że upieczenie dobrego chleba jest tu wprost niemożliwością. Drożdże w tym klimacie źle rosną, wysoka wilgotnośc powietrza sprawia, że skórka chleba nie może stwardniec, a miąższ pozostaje wilgotny. Chleb pleśnieje już w krótkim czasie po upieczeniu.</p><p>Liguryjczycy rozwiązali ten problem przez wynalezienie bezdrożdżowego cienkiego placka chlebowego, który można było spożywac zaraz po wyjęciu z pieca- tak zrodziła się popularna dziś focaccia. Smaku dodawało jej lekkie posolenie i kilka kropli oliwy, a w niektórych okolicach placek ten obkładano pikantnym serem, dekorowano nasionami kopru włoskiego albo, jak w San Remo, posiekaną cebulą".</p><p></p><p>I jeszcze przepis na ciasto z tej książki:</p><p>200g mąki pszennej</p><p>100ml oliwy z oliwek extra vergine</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>przybranie wg uznania</p><p></p><p>Z mąki i połowy oliwy wyrobic ciasto, dodając tyle zimnej wody aby było gładkie. Zawinąc je w przezroczystą folię i odstawic na godzinę. Zagnieśc powtórnie i odstawic na 5min. Cienko rozwałkowac i nałożyc na natłuszczoną blachę. Na wierzchu rozprowadzic pędzelkiem resztę oliwy. Przybrac jak pizzę. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w tem 220.</p><p></p><p>Przepisu nie wypróbowałam jeszcze!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ela-c, post: 202314, member: 561"] to znalazłam w książce CULINARIA-ITALIA: "Ostre, nasycona solą powietrze (mowa o Ligurii) nad całym pasmem wybrzeża sprawia, że upieczenie dobrego chleba jest tu wprost niemożliwością. Drożdże w tym klimacie źle rosną, wysoka wilgotnośc powietrza sprawia, że skórka chleba nie może stwardniec, a miąższ pozostaje wilgotny. Chleb pleśnieje już w krótkim czasie po upieczeniu. Liguryjczycy rozwiązali ten problem przez wynalezienie bezdrożdżowego cienkiego placka chlebowego, który można było spożywac zaraz po wyjęciu z pieca- tak zrodziła się popularna dziś focaccia. Smaku dodawało jej lekkie posolenie i kilka kropli oliwy, a w niektórych okolicach placek ten obkładano pikantnym serem, dekorowano nasionami kopru włoskiego albo, jak w San Remo, posiekaną cebulą". I jeszcze przepis na ciasto z tej książki: 200g mąki pszennej 100ml oliwy z oliwek extra vergine 1/2 łyżeczki soli przybranie wg uznania Z mąki i połowy oliwy wyrobic ciasto, dodając tyle zimnej wody aby było gładkie. Zawinąc je w przezroczystą folię i odstawic na godzinę. Zagnieśc powtórnie i odstawic na 5min. Cienko rozwałkowac i nałożyc na natłuszczoną blachę. Na wierzchu rozprowadzic pędzelkiem resztę oliwy. Przybrac jak pizzę. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w tem 220. Przepisu nie wypróbowałam jeszcze! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Focaccia col formaggio di recco
Top
Bottom