Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Forszmak lubelski*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1478342" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><strong><span style="color: #008000">Forszmak lubelski</span></strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]86125[/ATTACH]</p><p></p><p> 0,5 kg wieprzowiny, </p><p> kawałek wędzonej kiełbasy(małe pęto lub jedną dłuższą )</p><p> 2 łyżki koncentratu pomidorowego,</p><p> 2-3 ogórki kiszone,</p><p> 1 czerwona papryka,</p><p> 1 duża cebula pokrojona w kostkę,</p><p> 1 łyżka słodkiej papryki w proszku</p><p> liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,</p><p> 0,5l bulionu,</p><p> łyżka mąki,</p><p> tłuszcz do obsmażania</p><p></p><p>Mięso pokroić w kostkę,obsmażyć na patelni i przełożyć do dużego garnka.</p><p>Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę,potem kiełbasę obtoczoną w mące i wszystko przekładamy do garnka z mięsem.</p><p>Patelnię zalewamy bulionem,mieszamy i zawartość wlewamy do garnka.</p><p>Dorzucamy liść laurowy, ziele, pieprz oraz posiekaną paprykę i paprykę w proszku.</p><p>Forszmak dusić do miękkości przez około 1,5 godziny.</p><p> Na koniec dodajemy pokrojone ogórki kiszone, doprawiamy koncentratem, solą oraz pieprzem.</p><p> Danie podajemy z chlebem lub puree ziemniaczanym. Do smaku można też zabielić śmietaną. </p><p>[ATTACH=full]86126[/ATTACH]</p><p>U mnie była karkówka,ale może być schab,łopatka.</p><p>Oprócz kiełbasy dałam kawałek boczku wędzonego,co bardzo podniosło smak potrawy.</p><p><a href="http://www.pieknywschod.pl/pl/kuchnia-regionalna/lubelskie" target="_blank"><strong>Przepis z z kuchni regionalnej</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1478342, member: 421"] [SIZE=14][B][COLOR=#008000]Forszmak lubelski[/COLOR][/B][/SIZE] [ATTACH=full]86125[/ATTACH] 0,5 kg wieprzowiny, kawałek wędzonej kiełbasy(małe pęto lub jedną dłuższą ) 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2-3 ogórki kiszone, 1 czerwona papryka, 1 duża cebula pokrojona w kostkę, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, 0,5l bulionu, łyżka mąki, tłuszcz do obsmażania Mięso pokroić w kostkę,obsmażyć na patelni i przełożyć do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę,potem kiełbasę obtoczoną w mące i wszystko przekładamy do garnka z mięsem. Patelnię zalewamy bulionem,mieszamy i zawartość wlewamy do garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziele, pieprz oraz posiekaną paprykę i paprykę w proszku. Forszmak dusić do miękkości przez około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy pokrojone ogórki kiszone, doprawiamy koncentratem, solą oraz pieprzem. Danie podajemy z chlebem lub puree ziemniaczanym. Do smaku można też zabielić śmietaną. [ATTACH=full]86126[/ATTACH] U mnie była karkówka,ale może być schab,łopatka. Oprócz kiełbasy dałam kawałek boczku wędzonego,co bardzo podniosło smak potrawy. [URL="http://www.pieknywschod.pl/pl/kuchnia-regionalna/lubelskie"][B]Przepis z z kuchni regionalnej[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Forszmak lubelski*
Top
Bottom