- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Jest to tradycyjne danie wigilijne mojej Babci ( więc i Mamy) .
Robi się tak: dwa - trzy platy śledzi lekko solonych , jedno jablko – koniecznie szara reneta, jedna cebula, bułka tarta, oliwa z oliwek i olej , ocet jablkowy. Jedno-dwa jajka ugotowane na twardo. Śledzie, jablko i cebule przekręcić przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z dwiema – trzema łyżkami bułki tartej ( lepiej mniej niż za dużo), oliwą i olejem ( tak po łyżce) oraz łyżką octu jablkowego, ewentualnie winnego. Doprawić solą ( jeśli trzeba), pieprzem i cukrem ( tak ! od pol lyzeczki do lyzeczki cukru) . Masę ulożyć w miseczce, posypać dekoracyjnie posiekanym jajkiem na twardo.
Tak właśnie jada się u nas na Wigilie po dzień dzisiejszy. Ja sobie poguglowałam, pobiegałam po literaturze i wiem, że forszmak bywa jeszcze z dodatkiem ziemniaków, albo cielęciny ( TAK!), albo innych ingrediencji i zupelnie nie przypomina tego, co powyżej. Ale co tam; najważniejsze, że ten nasz bardzo smaczny jest!
qd
Robi się tak: dwa - trzy platy śledzi lekko solonych , jedno jablko – koniecznie szara reneta, jedna cebula, bułka tarta, oliwa z oliwek i olej , ocet jablkowy. Jedno-dwa jajka ugotowane na twardo. Śledzie, jablko i cebule przekręcić przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z dwiema – trzema łyżkami bułki tartej ( lepiej mniej niż za dużo), oliwą i olejem ( tak po łyżce) oraz łyżką octu jablkowego, ewentualnie winnego. Doprawić solą ( jeśli trzeba), pieprzem i cukrem ( tak ! od pol lyzeczki do lyzeczki cukru) . Masę ulożyć w miseczce, posypać dekoracyjnie posiekanym jajkiem na twardo.
Tak właśnie jada się u nas na Wigilie po dzień dzisiejszy. Ja sobie poguglowałam, pobiegałam po literaturze i wiem, że forszmak bywa jeszcze z dodatkiem ziemniaków, albo cielęciny ( TAK!), albo innych ingrediencji i zupelnie nie przypomina tego, co powyżej. Ale co tam; najważniejsze, że ten nasz bardzo smaczny jest!
qd
Ostatnią edycję dokonał moderator: