Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Forszmak ze śledzia*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 210109" data-attributes="member: 692"><p>Jest to tradycyjne danie wigilijne mojej Babci ( więc i Mamy) .</p><p> Robi się tak: dwa - trzy platy śledzi lekko solonych , jedno jablko – koniecznie szara reneta, jedna cebula, bułka tarta, oliwa z oliwek i olej , ocet jablkowy. Jedno-dwa jajka ugotowane na twardo. Śledzie, jablko i cebule przekręcić przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z dwiema – trzema łyżkami bułki tartej ( lepiej mniej niż za dużo), oliwą i olejem ( tak po łyżce) oraz łyżką octu jablkowego, ewentualnie winnego. Doprawić solą ( jeśli trzeba), pieprzem i cukrem ( tak ! od pol lyzeczki do lyzeczki cukru) . Masę ulożyć w miseczce, posypać dekoracyjnie posiekanym jajkiem na twardo.</p><p>Tak właśnie jada się u nas na Wigilie po dzień dzisiejszy. Ja sobie poguglowałam, pobiegałam po literaturze i wiem, że forszmak bywa jeszcze z dodatkiem ziemniaków, albo cielęciny ( TAK!), albo innych ingrediencji i zupelnie nie przypomina tego, co powyżej. Ale co tam; najważniejsze, że ten nasz bardzo smaczny jest!</p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 210109, member: 692"] Jest to tradycyjne danie wigilijne mojej Babci ( więc i Mamy) . Robi się tak: dwa - trzy platy śledzi lekko solonych , jedno jablko – koniecznie szara reneta, jedna cebula, bułka tarta, oliwa z oliwek i olej , ocet jablkowy. Jedno-dwa jajka ugotowane na twardo. Śledzie, jablko i cebule przekręcić przez maszynkę do mięsa. Masę wymieszać z dwiema – trzema łyżkami bułki tartej ( lepiej mniej niż za dużo), oliwą i olejem ( tak po łyżce) oraz łyżką octu jablkowego, ewentualnie winnego. Doprawić solą ( jeśli trzeba), pieprzem i cukrem ( tak ! od pol lyzeczki do lyzeczki cukru) . Masę ulożyć w miseczce, posypać dekoracyjnie posiekanym jajkiem na twardo. Tak właśnie jada się u nas na Wigilie po dzień dzisiejszy. Ja sobie poguglowałam, pobiegałam po literaturze i wiem, że forszmak bywa jeszcze z dodatkiem ziemniaków, albo cielęciny ( TAK!), albo innych ingrediencji i zupelnie nie przypomina tego, co powyżej. Ale co tam; najważniejsze, że ten nasz bardzo smaczny jest! qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Forszmak ze śledzia*
Top
Bottom