- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszny przepis z książki Podróże kulinarne. Kuchnia Francuska.
mieszanka sałat, sałata lodowa lub sałata rzymska ( u mnie rzymska)
jajka na twardo
pomidor
boczek lub bekon - po kilka plastrów
bagietka lub pieczywo tostowe
Vinaigrette:
3 łyżki octu z czerwonego wina
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
Kiedy się gotują, zrumienić na patelni bekon na chrupko oraz zrumienić w piekarniku grzanki posmarowane lekko masłem.
Pomidora pokroić w kostkę, sałatę porwać w małe kawałki.
Gotowe grzanki natrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku.
Przygotować vinaigrette i wymieszać z nim sałatę. dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Podawać z grzankami.

mieszanka sałat, sałata lodowa lub sałata rzymska ( u mnie rzymska)
jajka na twardo
pomidor
boczek lub bekon - po kilka plastrów
bagietka lub pieczywo tostowe
Vinaigrette:
3 łyżki octu z czerwonego wina
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
Kiedy się gotują, zrumienić na patelni bekon na chrupko oraz zrumienić w piekarniku grzanki posmarowane lekko masłem.
Pomidora pokroić w kostkę, sałatę porwać w małe kawałki.
Gotowe grzanki natrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku.
Przygotować vinaigrette i wymieszać z nim sałatę. dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Podawać z grzankami.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: