Francuska sałatka z jajkami i bekonem

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pyszny przepis z książki Podróże kulinarne. Kuchnia Francuska.

compose.JPG


mieszanka sałat, sałata lodowa lub sałata rzymska ( u mnie rzymska)
jajka na twardo
pomidor
boczek lub bekon - po kilka plastrów
bagietka lub pieczywo tostowe

Vinaigrette:
3 łyżki octu z czerwonego wina
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku


Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
Kiedy się gotują, zrumienić na patelni bekon na chrupko oraz zrumienić w piekarniku grzanki posmarowane lekko masłem.
Pomidora pokroić w kostkę, sałatę porwać w małe kawałki.
Gotowe grzanki natrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku.

Przygotować vinaigrette i wymieszać z nim sałatę. dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Podawać z grzankami.
 

Załączniki

  • compose.JPG
    compose.JPG
    119.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy