Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Francuska zupa cebulowa - Soupe d'oignon
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 935604" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px">Zupy z cebuli były znane już od czasów rzymskich, cebula bowiem, jako tanie warzywo, stanowiła jeden z podstawowych składników diety ludzi niezamożnych. Autorstwo francuskiej wersji przypisuje się <a href="http://fr.wikipedia.org/wiki/Soupe_%C3%A0_l%27oignon" target="_blank">Ludwikowi XV</a>. Podobno któregoś razu, podczas noclegu w domku myśliwskim okazało się, że z rzeczy jadalnych są dostępne jedynie cebula, masło i szampan. I tak powstała pyszna zupa.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Bardzo polecam tą smaczną, lekką lecz rozgrzewającą <a href="http://www.cuisine-france.com/recette/soupe-oignon.htm" target="_blank">zupę, </a>pochodzącą z rejonu Alzacji. znakomicie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]48702[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span><span style="font-size: 26px">2 duże cebula</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 marchewka</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 łyżki białego wina</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka oleju ( dzięki temu masło się nie przypali)</span></p><p><span style="font-size: 26px">pieprz czarny mielony</span></p><p><span style="font-size: 26px">pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">pieczywo</span></p><p><span style="font-size: 26px">ser gruyere ( lub ew. inny miękki)</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto brązowa.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody*, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać wino.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem.</span></p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">* przepis zaleca bulion wołowy lub drobiowy, lecz ja wolę wersję wegetariańską. </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 935604, member: 2721"] [SIZE=10]Zupy z cebuli były znane już od czasów rzymskich, cebula bowiem, jako tanie warzywo, stanowiła jeden z podstawowych składników diety ludzi niezamożnych. Autorstwo francuskiej wersji przypisuje się [URL="http://fr.wikipedia.org/wiki/Soupe_%C3%A0_l%27oignon"]Ludwikowi XV[/URL]. Podobno któregoś razu, podczas noclegu w domku myśliwskim okazało się, że z rzeczy jadalnych są dostępne jedynie cebula, masło i szampan. I tak powstała pyszna zupa.[/SIZE] [SIZE=10]Bardzo polecam tą smaczną, lekką lecz rozgrzewającą [URL="http://www.cuisine-france.com/recette/soupe-oignon.htm"]zupę, [/URL]pochodzącą z rejonu Alzacji. znakomicie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. [ATTACH=full]48702[/ATTACH] [/SIZE][SIZE=10]2 duże cebula[/SIZE] [SIZE=10]1 marchewka[/SIZE] [SIZE=10]4 łyżki białego wina[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżka masła[/SIZE] [SIZE=10]1 łyżka oleju ( dzięki temu masło się nie przypali)[/SIZE] [SIZE=10]pieprz czarny mielony[/SIZE] [SIZE=10]pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki[/SIZE] [SIZE=10]sól[/SIZE] [SIZE=10]pieczywo[/SIZE] [SIZE=10]ser gruyere ( lub ew. inny miękki)[/SIZE] [SIZE=10]Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto brązowa.[/SIZE] [SIZE=10]Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody*, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać wino.[/SIZE] [SIZE=10]Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce.[/SIZE] [SIZE=10]Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem.[/SIZE] [SIZE=10]* przepis zaleca bulion wołowy lub drobiowy, lecz ja wolę wersję wegetariańską. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Francuska zupa cebulowa - Soupe d'oignon
Top
Bottom