Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Francuska zupa cebulowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 935422" data-attributes="member: 2721"><p>Zupy z cebuli były znane juz od czasów rzymskich, cebula bowiem, jako tanie warzywo, stanowiła jeden z podstawowych składników diety ludzi niezamożnych. Autorstwo francuskiej wersji przypisuje się <a href="http://fr.wikipedia.org/wiki/Soupe_%C3%A0_l%27oignon" target="_blank">Ludwikowi XV</a>. Podobno któregoś razu, podczas noclegu w domku myśliwskim okazało się, że z rzeczy jadalnych są dostepne jedynie cebula, masło i szampan. I tak powstała pyszna zupa.</p><p></p><p>Bardzo polecam tą smaczną, lekką lecz rozgrzewającą <a href="http://www.cuisine-france.com/recette/soupe-oignon.htm" target="_blank">zupę, </a>pochodzącą z rejonu Alzacji. znakomicie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]48689[/ATTACH]</p><p></p><p>2 duże cebula</p><p>1 marchewka</p><p>4 łyżki białego wina</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka oleju ( dzięki temu masło się nie przypali)</p><p>pieprz czarny mielony</p><p>pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki</p><p>sól</p><p></p><p>pieczywo</p><p>ser gruyere ( lub ew. inny miękki)</p><p></p><p>Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto brązowa.</p><p>Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody*, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać wino.</p><p></p><p>Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce.</p><p>Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem.</p><p></p><p></p><p>* przepis zaleca bulion wołowy lub drobiowy, lecz ja wolę wersję wegetariańską.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 935422, member: 2721"] Zupy z cebuli były znane juz od czasów rzymskich, cebula bowiem, jako tanie warzywo, stanowiła jeden z podstawowych składników diety ludzi niezamożnych. Autorstwo francuskiej wersji przypisuje się [URL="http://fr.wikipedia.org/wiki/Soupe_%C3%A0_l%27oignon"]Ludwikowi XV[/URL]. Podobno któregoś razu, podczas noclegu w domku myśliwskim okazało się, że z rzeczy jadalnych są dostepne jedynie cebula, masło i szampan. I tak powstała pyszna zupa. Bardzo polecam tą smaczną, lekką lecz rozgrzewającą [URL="http://www.cuisine-france.com/recette/soupe-oignon.htm"]zupę, [/URL]pochodzącą z rejonu Alzacji. znakomicie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. [ATTACH=full]48689[/ATTACH] 2 duże cebula 1 marchewka 4 łyżki białego wina 1 łyżka masła 1 łyżka oleju ( dzięki temu masło się nie przypali) pieprz czarny mielony pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki sól pieczywo ser gruyere ( lub ew. inny miękki) Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto brązowa. Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody*, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać wino. Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce. Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem. * przepis zaleca bulion wołowy lub drobiowy, lecz ja wolę wersję wegetariańską. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Francuska zupa cebulowa
Top
Bottom