Francuska zupa groszkowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ponieważ nie otrzymałam odpowiedzi na temat, czy jeszcze jutro mogę ugotować zupę i zamieścić ją w przepisach, żeby zmieścić się w festiwalu, ugotowałam ją dzisiaj (właśnie stygnie, bo muszę schować ją do lodówki), a przepis zaraz podam. Jak się okazuje, to bardzo wygodne mieć obok domu supermarket czynny cały tydzień. Przepis na tę zupę znalazłam w moich ulubionych "Smakach i aromatach".
Składniki
- 50 dkg mrożonego groszku
- litr bulionu z kurczaka (miałam oryginalny)
- 2 łyżki masła
- łyżeczka mąki
- szklanka śmietanki 12 %
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki bitej śmietany (ubiłam 30 %)
- średnia cebula
- 2 łyżki koperku
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- liść laurowy
- 10 dkg wędzonego boczku
- szczypta proszku do pieczenia
- sól, cukier i pieprz

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na łyżce masła. Wsypujemy mrożony groszek, wlewamy pół szklanki gorącej wody, dodajemy liść laurowy, łyżkę soku cytrynowego i szczyptę proszku do pieczenia (dzięki temu groszek zachowa intensywną zieloną barwę) Przyprawiamy szczyptą soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy około 10 - 12 minut.
W tym czasie roztapiamy w rondelku 1 łyżkę masła, wsypujemy mąkę i smażymy przez chwilę. Wlewamy śmietankę i ubijamy trzepaczką gęsty beszamel, który przyprawiamy zmieloną gałką muszkatołową. Następnie solimy oraz pieprzymy do smaku i mieszamy z żółtkami. Odstawiamy na bok. Na teflonowej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i wsypujemy do zupy.
Groszek miksujemy razem z cebulą, a potem mieszamy z bulionem i sosem beszamelowym. Podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do wazy i dodajemy bitą śmietanę. Mieszamy lekko łyżką, posypujemy skwarkami z boczku i koperkiem.
Najlepiej smakuje z podpieczoną w piekarniku bagietką.

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
muszę koniecznie wypróbować
mam do zagospodarowania pół szuflady mrożonego, swojskiego groszku
bo ileż można jeść marchewkę z groszkiem
icon_mrgreen.gif

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
no i dzisiaj ugotowałam trochę uboższą wersję czyli bez bitej śmietany i boczku
była pyszna i szybko się gotuje, mnie zajęło gotowanie ok.półgodziny
dobra zupa dla niespodziewaneg
gitarre.gif
o a głodnego gościa

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy