Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Francuska zupa groszkowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1496797" data-attributes="member: 10341"><p>Ponieważ nie otrzymałam odpowiedzi na temat, czy jeszcze jutro mogę ugotować zupę i zamieścić ją w przepisach, żeby zmieścić się w festiwalu, ugotowałam ją dzisiaj (właśnie stygnie, bo muszę schować ją do lodówki), a przepis zaraz podam. Jak się okazuje, to bardzo wygodne mieć obok domu supermarket czynny cały tydzień. Przepis na tę zupę znalazłam w moich ulubionych &quot;Smakach i aromatach&quot;.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 50 dkg mrożonego groszku</p><p>- litr bulionu z kurczaka (miałam oryginalny)</p><p>- 2 łyżki masła</p><p>- łyżeczka mąki</p><p>- szklanka śmietanki 12 %</p><p>- 2 żółtka</p><p>- 1/2 szklanki bitej śmietany (ubiłam 30 %)</p><p>- średnia cebula</p><p>- 2 łyżki koperku</p><p>- 1/2 cytryny</p><p>- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej</p><p>- liść laurowy</p><p>- 10 dkg wędzonego boczku </p><p>- szczypta proszku do pieczenia</p><p>- sól, cukier i pieprz</p><p></p><p>Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na łyżce masła. Wsypujemy mrożony groszek, wlewamy pół szklanki gorącej wody, dodajemy liść laurowy, łyżkę soku cytrynowego i szczyptę proszku do pieczenia (dzięki temu groszek zachowa intensywną zieloną barwę) Przyprawiamy szczyptą soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy około 10 - 12 minut.</p><p>W tym czasie roztapiamy w rondelku 1 łyżkę masła, wsypujemy mąkę i smażymy przez chwilę. Wlewamy śmietankę i ubijamy trzepaczką gęsty beszamel, który przyprawiamy zmieloną gałką muszkatołową. Następnie solimy oraz pieprzymy do smaku i mieszamy z żółtkami. Odstawiamy na bok. Na teflonowej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i wsypujemy do zupy.</p><p>Groszek miksujemy razem z cebulą, a potem mieszamy z bulionem i sosem beszamelowym. Podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do wazy i dodajemy bitą śmietanę. Mieszamy lekko łyżką, posypujemy skwarkami z boczku i koperkiem. </p><p>Najlepiej smakuje z podpieczoną w piekarniku bagietką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1496797, member: 10341"] Ponieważ nie otrzymałam odpowiedzi na temat, czy jeszcze jutro mogę ugotować zupę i zamieścić ją w przepisach, żeby zmieścić się w festiwalu, ugotowałam ją dzisiaj (właśnie stygnie, bo muszę schować ją do lodówki), a przepis zaraz podam. Jak się okazuje, to bardzo wygodne mieć obok domu supermarket czynny cały tydzień. Przepis na tę zupę znalazłam w moich ulubionych "Smakach i aromatach". [B]Składniki [/B]- 50 dkg mrożonego groszku - litr bulionu z kurczaka (miałam oryginalny) - 2 łyżki masła - łyżeczka mąki - szklanka śmietanki 12 % - 2 żółtka - 1/2 szklanki bitej śmietany (ubiłam 30 %) - średnia cebula - 2 łyżki koperku - 1/2 cytryny - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - liść laurowy - 10 dkg wędzonego boczku - szczypta proszku do pieczenia - sól, cukier i pieprz Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na łyżce masła. Wsypujemy mrożony groszek, wlewamy pół szklanki gorącej wody, dodajemy liść laurowy, łyżkę soku cytrynowego i szczyptę proszku do pieczenia (dzięki temu groszek zachowa intensywną zieloną barwę) Przyprawiamy szczyptą soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gotujemy około 10 - 12 minut. W tym czasie roztapiamy w rondelku 1 łyżkę masła, wsypujemy mąkę i smażymy przez chwilę. Wlewamy śmietankę i ubijamy trzepaczką gęsty beszamel, który przyprawiamy zmieloną gałką muszkatołową. Następnie solimy oraz pieprzymy do smaku i mieszamy z żółtkami. Odstawiamy na bok. Na teflonowej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i wsypujemy do zupy. Groszek miksujemy razem z cebulą, a potem mieszamy z bulionem i sosem beszamelowym. Podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do wazy i dodajemy bitą śmietanę. Mieszamy lekko łyżką, posypujemy skwarkami z boczku i koperkiem. Najlepiej smakuje z podpieczoną w piekarniku bagietką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Francuska zupa groszkowa
Bottom