Francuski puszysty piernik pain d'épices

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Dziekuje. Moze w przyszlosci ktos sie podzieli.
 

ankafaka

Well-known member
Contributor
Kwi 11, 2008
1,032
49
48
Ja zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i nie żałuję
icon_mrgreen.gif

Słodki, ale wyjadam od niedzieli po plasterku i cały czas dobry, może nawet jeszcze lepszy się robi. Konsystencja gotowego ciasta jest świetna, chociaż jak przelewałam do foremki to się trochę bałam bo surowe ciasto było dość rzadkie. Myślę że powtórzę na święta. Może wtedy nie zapomnę odjąć cukru
wink.gif
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,857
1,628
113
Ja nie będę odejmować, dla mnie słodkie to musi być słodkie
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Ja jednak polecę pewniakiem. Mimo dwóch dekad z ulepkami nie polubiłam ich więc zawsze zwracam uwagę na zawartość cukru.
Ulepek swoją drogą wykona dziecko. Bardzo chce zrobić ciasto, które spód będzie miało jak ciasteczka z chipsami czekoladowymi, na to brownies plus na wierzch fudge czekoladowe.

Podejrzewam, że Joanna pewniaka villanelle też zrobi. Pokazała już tyle jego wersji, że najbardziej opornego antypiernikowca by zachęciła.

Może nadarzy się inna okazja. Z okazji przerwy świątecznej dziecko planuje 3 ciasta. Piernik ja bym chciała, bo lubię oraz dostarczam sąsiadce. Wolę nie ryzykować wpadki, szczególnie że wigilia w piątek. Po całym tygodniu będę zmęczona.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,727
911
113
Owieczko
wink.gif
Jak robię Twoja polewę, to zawsze myślę, gdzie też się podziewasz?
icon_lol.gif
 

małgośka79

Well-known member
Contributor
Maj 4, 2007
1,408
103
63
Piernik francuski (pain d’épices)

Linkowała go Joanna, w jednym ze swoich postów. Bardzo polecała :) Nam też bardzo smakował.

Źródło przepisu:

https://www.papillesetpupilles.fr/2010/09/pain-depices-facon-christophe-michalak.html/



- 150 ml wody, dałam mleko

- 60 g cukru pudru

- 150 g miodu, dałam gryczany

- 3 g francuskiej przyprawy do piernika (pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki) – moja przyprawa zawierała kolendrę, kardamon, cynamon, imbir, gałkę i goździki, a dodatkowo dałam szczyptę przyprawy Kotanyi

- skórka z cytryny

- skórka z dwóch limonek, nie dałam

- skórka z pomarańczy, nie dałam, bo nie miałam, ale bardzo by tu pasowała

- 4 g gwiazdek anyżu, nie dałam

- szczypta soli

- 150 g mąki pszennej typ 550

- 5 g proszku do pieczenia

- 95 g masła

- szczypta sody oczyszczonej

- 150 g marmolady z gorzkich pomarańczy

Wykonania: W garnku zagotować wodę, cukier, sól i miód. Dodać przyprawę, anyż, skórki cytryn i pomarańczy. Dodać masło, poczekać, aż się rozpuści, przykryć garnek i pozostawić na 20 min, aby całość nabrała smaku. Po tym czasie przelać całość przez sitko, żeby odcedzić skórkę i anyż. Przesiać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem i dodać do niej płynne składniki. Wymieszać całość. Piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25 cm x 12 cm, piec 40 min w 180˚C.

Po wystudzeniu, każdy kawałek posmarować marmoladą z pomarańczy i konsumować J

Ja starłam na drobnej tarce skórkę cytrynową i już nic nie odcedzałam.

Autor pisze, że ciasto można upiec w specjalnej formie, takiej jak do muffinek, ale z wgłębieniami w kształcie półkul (wtedy pieczemy 10 min), każdą półkulę smarować marmoladą i zlepiać po dwie.
 
  • Love
Reakcje: Margot

małgośka79

Well-known member
Contributor
Maj 4, 2007
1,408
103
63
Wpisałam przepis na piernik francuski w wątku piernika francuskiego z kawą. Mam nadzieję, że tu pasuje.
 
  • Dzięki
Reakcje: janie