Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Francuski puszysty piernik pain d'épices
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1628665" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Francuski bardzo puszysty piernik Pain d'epices</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu: </p><p><a href="http://www.iletaitunefoislapatisserie.com/2015/10/pain-d-epices-maison-moelleux.html#" target="_blank">http://www.iletaitunefoislapatisserie.com/...-moelleux.html#</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>100 ml półtłustego mleka</p><p>50 ml mocnej kawy</p><p>90 g masła</p><p>80 g brązowego cukru</p><p>180 g płynnego miodu</p><p>1 duże jajo</p><p>75 g mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą orkiszową, drobno mieloną)</p><p>75 g mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista)</p><p>1 g soli </p><p>2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>1 łyżeczka zmielonego cynamonu</p><p>2 łyżeczki &quot;czterech przypraw&quot; (dałam dwie czubate łyżeczki przyprawy do pierników, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru)</p><p>20 g muscovado (dałam łyżkę czarnej melasy z trzciny cukrowej)</p><p></p><p><strong>Przygotowanie:</strong></p><p>Rozgrzej piekarnik do 170 ° C (u mnie 175).</p><p>Wymieszaj kawę z mlekiem*.</p><p>W rondlu stop razem masło, brązowy cukier i miód. (Ja na koniec dodałam jeszcze melasę zamiast muscovado). Dodaj jajko i wymieszaj.</p><p>W misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, cynamon, przyprawy i muscovado. Dodaj do tego masę maślano - miodową, a następnie wymieszaj stopniowo z mlekiem i kawą. Ja mleko z kawą dodałam od razu do masy maślano -miodowej i wymieszałam z suchymi składnikami ręczną trzepaczką.</p><p>Teraz można pozostawić ciasto na co najmniej godzinę w lodówce (ja jak autorka wstawiłam je do pieczenia od razu). Wlać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki o wymiarach 24 x10 cm (ja użyłam papieru do pieczenia). Piec ok. 40 minut.</p><p></p><p></p><p></p><p>*W oryginalnym przepisie należało zaparzyć kawą z mlekiem 2 goździki i odczekać, aż nabierze smaku, ale ja z tego zrezygnowałam, bo używałam kawy rozpuszczalnej, więc dołożyłam nieco mielonych goździków do przyprawy piernikowej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1628665, member: 1024"] [B]Francuski bardzo puszysty piernik Pain d'epices[/B] Źródło przepisu: [URL="http://www.iletaitunefoislapatisserie.com/2015/10/pain-d-epices-maison-moelleux.html#"]http://www.iletaitunefoislapatisserie.com/...-moelleux.html#[/URL] [B]Składniki:[/B] 100 ml półtłustego mleka 50 ml mocnej kawy 90 g masła 80 g brązowego cukru 180 g płynnego miodu 1 duże jajo 75 g mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą orkiszową, drobno mieloną) 75 g mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista) 1 g soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 2 łyżeczki "czterech przypraw" (dałam dwie czubate łyżeczki przyprawy do pierników, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i 1/4 łyżeczki mielonego imbiru) 20 g muscovado (dałam łyżkę czarnej melasy z trzciny cukrowej) [B]Przygotowanie:[/B] Rozgrzej piekarnik do 170 ° C (u mnie 175). Wymieszaj kawę z mlekiem*. W rondlu stop razem masło, brązowy cukier i miód. (Ja na koniec dodałam jeszcze melasę zamiast muscovado). Dodaj jajko i wymieszaj. W misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, cynamon, przyprawy i muscovado. Dodaj do tego masę maślano - miodową, a następnie wymieszaj stopniowo z mlekiem i kawą. Ja mleko z kawą dodałam od razu do masy maślano -miodowej i wymieszałam z suchymi składnikami ręczną trzepaczką. Teraz można pozostawić ciasto na co najmniej godzinę w lodówce (ja jak autorka wstawiłam je do pieczenia od razu). Wlać ciasto do posmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki o wymiarach 24 x10 cm (ja użyłam papieru do pieczenia). Piec ok. 40 minut. *W oryginalnym przepisie należało zaparzyć kawą z mlekiem 2 goździki i odczekać, aż nabierze smaku, ale ja z tego zrezygnowałam, bo używałam kawy rozpuszczalnej, więc dołożyłam nieco mielonych goździków do przyprawy piernikowej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Francuski puszysty piernik pain d'épices
Bottom