Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Francuskie ciasto czekoladowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1091566" data-attributes="member: 2721"><p>Wyśmienite ciasto czekoladowe. ciasto, z którego jestem w 100% zadowolona. Powiem więcej - jak dla mnie król ciast czekoladowych.</p><p>Na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=1088813" target="_blank">podstawie przepisu </a>podanego przez Joannę Gateau au Chocolat C. Clements, E. Wolf - Cohen &quot;Wyśmienita kuchnia francuska&quot; Arkady 2000 oraz<a href="http://palaisdesdelices.canalblog.com/archives/2005/10/28/938081.html" target="_blank"> tego.</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]61167[/ATTACH]</p><p></p><p>200 g ciemnej czekolady</p><p>200 g masła</p><p>1 łyżka mleka</p><p>150 g cukru</p><p>5 jajek</p><p>2 łyżeczki esencji waniliowej - nie miałam - dałam aromat waniliowy oraz arakowy</p><p>100 g przesianej mąki pszennej</p><p>ja dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - tak na wszelki wypadek</p><p></p><p></p><p>Masło rozpuścić wraz z połamana na małe kawałki czekoladą. Ja dodaję łyżkę mleka, co zapobiega przypaleniu się masła.</p><p>Masę przelać o miski, dodać cukier i dokładnie utrzeć. </p><p></p><p>Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić dokładnie <u>na sztywno.</u></p><p><u></u></p><p>Żółtka dodawać do masy czekoladowej po jednym, cały czas ucierając. Dodać aromat i proszek do pieczenia. Następnie dodawać przesianą mąkę. </p><p>Na końcu dać połowę piany z białek, wymieszać i dodać drugą połowę, tym razem mieszając bardzo delikatnie.</p><p></p><p>Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia.</p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 40-45 min. - do suchego patyczka.</p><p></p><p>Ciasto delikatnie wyjąc z formy i położyć na kratce do studzenia <u>spodem do góry.</u> Odjąć papier. </p><p></p><p>Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1091566, member: 2721"] Wyśmienite ciasto czekoladowe. ciasto, z którego jestem w 100% zadowolona. Powiem więcej - jak dla mnie król ciast czekoladowych. Na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=1088813"]podstawie przepisu [/URL]podanego przez Joannę Gateau au Chocolat C. Clements, E. Wolf - Cohen "Wyśmienita kuchnia francuska" Arkady 2000 oraz[URL="http://palaisdesdelices.canalblog.com/archives/2005/10/28/938081.html"] tego.[/URL] [ATTACH=full]61167[/ATTACH] 200 g ciemnej czekolady 200 g masła 1 łyżka mleka 150 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki esencji waniliowej - nie miałam - dałam aromat waniliowy oraz arakowy 100 g przesianej mąki pszennej ja dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - tak na wszelki wypadek Masło rozpuścić wraz z połamana na małe kawałki czekoladą. Ja dodaję łyżkę mleka, co zapobiega przypaleniu się masła. Masę przelać o miski, dodać cukier i dokładnie utrzeć. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić dokładnie [U]na sztywno. [/U] Żółtka dodawać do masy czekoladowej po jednym, cały czas ucierając. Dodać aromat i proszek do pieczenia. Następnie dodawać przesianą mąkę. Na końcu dać połowę piany z białek, wymieszać i dodać drugą połowę, tym razem mieszając bardzo delikatnie. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 40-45 min. - do suchego patyczka. Ciasto delikatnie wyjąc z formy i położyć na kratce do studzenia [U]spodem do góry.[/U] Odjąć papier. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Francuskie ciasto czekoladowe
Top
Bottom