Francuskie z kremem

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
576.jpg


2 opakowania ciasta francuskiego
0,5 l wody
0,5 szkl cukru waniliowego
0,25 cukru
40 g mączki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
300 g masła
5 twardych gruszek

Z wody, cukru i mąk ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia.
Gruszki obrać, pociąć na ósemki i dusić na patelni na odrobinie wody aż zmiękną. Pozostawić do wystygnięcia.
Upiec 2 płaty ciasta francuskiego wg. przepisu.
Masło utrzeć i do miękkiego dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierając cały czas.
Na jeden płat ciasta wyłożyć 0,5 kremu waniliowego, na to położyć uduszone (ale nie rozgotowane) gruszki, przykryć resztą masy i drugim blatem. Posypać cukrem pudrem.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
robilam je na ostatni weekend - masa z gruszkami, no po prostu niebo w gebie

za to ciasto francuskie tragedia - na opakowaniu nie bylo jak piec, podczas pieczenia wyroslo w takie pagorki ze himalaje by sie nie powstydzily, a potem to sie tak jakos rozwarstwilo strasznie na pojedyncze platki i bylo gumowate... ja to chyba mam dwie lewe rece do nowosci :mrgreen:

pzdr
yenn
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy