- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dla Joanny.
W sezonie swiezych grzybow, to danie to mus. Z kurkami wysmienite, ale inne delikatne szybko gotujace grzyby sie nadadza rowniez.
1 lyzka maki opcjonalnie
3 filetowane piersi kurczaka, pokrojone
50g masla
3 spore szalotki, posiekane
3 zabki czosnku, zmiazdzone
150-200g kurek, oczyszczonych i pokrojonych
150ml bialego wina
150g dobrego wywaru z kurczaka
smietanka
swiezy tymianek, liscie tylko
sol
pieprz
Mozna zaczac od wsypania maki do woreczka, dodaniu miesa i energicznym potrzasnieciu woreczkiem tak aby kawalki kurczaka pokryly sie maka rownomiernie. Omaczanie mozna pominac zupelnie.
Na rozgrzanym masle smaze szalotki, gdy zmiekna dodaje czosnek, nastepnie kawalki kurczaka. Przesmazam szybko, do zbrazowienia miesa jedynie. Dodaje kurki i smaze chwile jeszcze. Wsypuje tymianek. Gdy grzyby zmiekna wlewam alkohol i redukuje. Wlewam rosol i dusze ok 20 min. Zdejmuje z ognia i wlewam smietanke, kilka lyzek zaledwie, mieszam i znow ustawiam na ogniu do podgrzania ale ne zagotowania.
Zamiast smietanki mozna uzyc serka kremowego, dzis uzylam Philadelphii. Z innymi grzybami tez swietne.
Podac mozna z ryzem, kaszami wszelkimi. Polecam
W sezonie swiezych grzybow, to danie to mus. Z kurkami wysmienite, ale inne delikatne szybko gotujace grzyby sie nadadza rowniez.
1 lyzka maki opcjonalnie
3 filetowane piersi kurczaka, pokrojone
50g masla
3 spore szalotki, posiekane
3 zabki czosnku, zmiazdzone
150-200g kurek, oczyszczonych i pokrojonych
150ml bialego wina
150g dobrego wywaru z kurczaka
smietanka
swiezy tymianek, liscie tylko
sol
pieprz
Mozna zaczac od wsypania maki do woreczka, dodaniu miesa i energicznym potrzasnieciu woreczkiem tak aby kawalki kurczaka pokryly sie maka rownomiernie. Omaczanie mozna pominac zupelnie.
Na rozgrzanym masle smaze szalotki, gdy zmiekna dodaje czosnek, nastepnie kawalki kurczaka. Przesmazam szybko, do zbrazowienia miesa jedynie. Dodaje kurki i smaze chwile jeszcze. Wsypuje tymianek. Gdy grzyby zmiekna wlewam alkohol i redukuje. Wlewam rosol i dusze ok 20 min. Zdejmuje z ognia i wlewam smietanke, kilka lyzek zaledwie, mieszam i znow ustawiam na ogniu do podgrzania ale ne zagotowania.
Zamiast smietanki mozna uzyc serka kremowego, dzis uzylam Philadelphii. Z innymi grzybami tez swietne.
Podac mozna z ryzem, kaszami wszelkimi. Polecam
Ostatnią edycję dokonał moderator: