Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Fricassee z kurczaka i kurek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1593683" data-attributes="member: 1142"><p>Dla Joanny. </p><p></p><p>W sezonie swiezych grzybow, to danie to mus. Z kurkami wysmienite, ale inne delikatne szybko gotujace grzyby sie nadadza rowniez.</p><p></p><p><strong>1 lyzka maki opcjonalnie</strong></p><p><strong>3 filetowane piersi kurczaka, pokrojone</strong></p><p><strong>50g masla</strong></p><p><strong>3 spore szalotki, posiekane</strong></p><p><strong>3 zabki czosnku, zmiazdzone</strong></p><p><strong>150-200g kurek, oczyszczonych i pokrojonych</strong></p><p><strong>150ml bialego wina </strong></p><p><strong>150g dobrego wywaru z kurczaka</strong></p><p><strong>smietanka</strong></p><p><strong>swiezy tymianek, liscie tylko</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p></p><p>Mozna zaczac od wsypania maki do woreczka, dodaniu miesa i energicznym potrzasnieciu woreczkiem tak aby kawalki kurczaka pokryly sie maka rownomiernie. Omaczanie mozna pominac zupelnie.</p><p>Na rozgrzanym masle smaze szalotki, gdy zmiekna dodaje czosnek, nastepnie kawalki kurczaka. Przesmazam szybko, do zbrazowienia miesa jedynie. Dodaje kurki i smaze chwile jeszcze. Wsypuje tymianek. Gdy grzyby zmiekna wlewam alkohol i redukuje. Wlewam rosol i dusze ok 20 min. Zdejmuje z ognia i wlewam smietanke, kilka lyzek zaledwie, mieszam i znow ustawiam na ogniu do podgrzania ale ne zagotowania.</p><p></p><p>Zamiast smietanki mozna uzyc serka kremowego, dzis uzylam Philadelphii. Z innymi grzybami tez swietne.</p><p>Podac mozna z ryzem, kaszami wszelkimi. Polecam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1593683, member: 1142"] Dla Joanny. W sezonie swiezych grzybow, to danie to mus. Z kurkami wysmienite, ale inne delikatne szybko gotujace grzyby sie nadadza rowniez. [B]1 lyzka maki opcjonalnie 3 filetowane piersi kurczaka, pokrojone 50g masla 3 spore szalotki, posiekane 3 zabki czosnku, zmiazdzone 150-200g kurek, oczyszczonych i pokrojonych 150ml bialego wina 150g dobrego wywaru z kurczaka smietanka swiezy tymianek, liscie tylko sol pieprz[/B] Mozna zaczac od wsypania maki do woreczka, dodaniu miesa i energicznym potrzasnieciu woreczkiem tak aby kawalki kurczaka pokryly sie maka rownomiernie. Omaczanie mozna pominac zupelnie. Na rozgrzanym masle smaze szalotki, gdy zmiekna dodaje czosnek, nastepnie kawalki kurczaka. Przesmazam szybko, do zbrazowienia miesa jedynie. Dodaje kurki i smaze chwile jeszcze. Wsypuje tymianek. Gdy grzyby zmiekna wlewam alkohol i redukuje. Wlewam rosol i dusze ok 20 min. Zdejmuje z ognia i wlewam smietanke, kilka lyzek zaledwie, mieszam i znow ustawiam na ogniu do podgrzania ale ne zagotowania. Zamiast smietanki mozna uzyc serka kremowego, dzis uzylam Philadelphii. Z innymi grzybami tez swietne. Podac mozna z ryzem, kaszami wszelkimi. Polecam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Fricassee z kurczaka i kurek
Top
Bottom