- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html tu znalazła je moja koleżanka. Jadłam - rewelacja
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 17.5 dag masła
- 15 dag cukru
- 20 dag zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 g drożdży w proszku
- 1 aromat waniliowy
- skórka otarta z 2 cytryn
- 10 dag płatków ciemnej czekolady
- 15 dag wyłuskanych orzechów laskowych do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Lubiane w Wiecznym Mieście, choć pochodzą z Trentino na północy. Obowiązkowo piecze się je na Wielkanoc. Szerokim nożem posiekaj masło z mąką. Gdy powstanie kaszka, dodaj pozostałe składniki (oprócz orzechów laskowych), dokładnie wyrób. Z powstałego ciasta formuj nieduże kulki, każdą lekko spłaszczaj, pośrodku wtykaj po jednym orzeszku laskowym.
Gotowe ciasteczka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, piecz około 10 minut w temp. 200°C

Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 17.5 dag masła
- 15 dag cukru
- 20 dag zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 g drożdży w proszku
- 1 aromat waniliowy
- skórka otarta z 2 cytryn
- 10 dag płatków ciemnej czekolady
- 15 dag wyłuskanych orzechów laskowych do dekoracji
Sposób przyrządzania:
Lubiane w Wiecznym Mieście, choć pochodzą z Trentino na północy. Obowiązkowo piecze się je na Wielkanoc. Szerokim nożem posiekaj masło z mąką. Gdy powstanie kaszka, dodaj pozostałe składniki (oprócz orzechów laskowych), dokładnie wyrób. Z powstałego ciasta formuj nieduże kulki, każdą lekko spłaszczaj, pośrodku wtykaj po jednym orzeszku laskowym.
Gotowe ciasteczka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, piecz około 10 minut w temp. 200°C