No a wiec po robieniu gnocchi ze szparagami zostalo mi sporo szparag do wykorzystania ktore postanowilam zuzyc an dzisiejsze sniadanie. Jak sie okazuje, szparagi na sniadanie to naprawde wysmienity pomysl szczegolnie jak je polaczyny z jajem
2 lyzki masla
1 szklanka pokrojonego w plasterki pora ( ja dalam zielona cebulke bo nei mialam pora)
2 1/2 szklanki pokrojonych na niewielkie kawalki ( 1 cm) szparag
1 szklanka pokrojonnych w plasterki shittake grzybow ( niekoniecznie)
8 bardzo duzych jaj
1 szklanka sera Fontina lub innego ulubionego sera ( w niewielka kostke)
sol, pieprz
1/4 szklanki startego Parmesanu
Nagrzwc piekarnik ( z broilerem), Rozpuscic maslo w ciezkiej patelni takiej co mozna potem wlozyc do piekarnika. Dodajemy pora i saute przez 4 minuty . Nastepnie dodajemy szparagi i grzyby, doprawiamy sola i pieprzem i zostawiamy na malym gmiu przez kolejne 6 minut- szpragi maja byc miekkawe.
Jaja, 3/4 szklanki sera , sol i pieprz razem laczymy w miseczce,, nastepnie dodajemy do naszych juz miekkich warzyw- pozostawiamy na gazie az calosc bedzie bardziej przypominac omlet a nie ruchliwa jajecznice. na koncu poyspujemy resztaka fontiny i parmezanu i wkladamy do piekarnika na 3 minuty.
Kroimy jak pizze
Smacznego
Przepis z epicurious

2 lyzki masla
1 szklanka pokrojonego w plasterki pora ( ja dalam zielona cebulke bo nei mialam pora)
2 1/2 szklanki pokrojonych na niewielkie kawalki ( 1 cm) szparag
1 szklanka pokrojonnych w plasterki shittake grzybow ( niekoniecznie)
8 bardzo duzych jaj
1 szklanka sera Fontina lub innego ulubionego sera ( w niewielka kostke)
sol, pieprz
1/4 szklanki startego Parmesanu
Nagrzwc piekarnik ( z broilerem), Rozpuscic maslo w ciezkiej patelni takiej co mozna potem wlozyc do piekarnika. Dodajemy pora i saute przez 4 minuty . Nastepnie dodajemy szparagi i grzyby, doprawiamy sola i pieprzem i zostawiamy na malym gmiu przez kolejne 6 minut- szpragi maja byc miekkawe.
Jaja, 3/4 szklanki sera , sol i pieprz razem laczymy w miseczce,, nastepnie dodajemy do naszych juz miekkich warzyw- pozostawiamy na gazie az calosc bedzie bardziej przypominac omlet a nie ruchliwa jajecznice. na koncu poyspujemy resztaka fontiny i parmezanu i wkladamy do piekarnika na 3 minuty.
Kroimy jak pizze
Smacznego

Przepis z epicurious
Ostatnią edycję dokonał moderator: