Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Fruity Pullao*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 687236" data-attributes="member: 1142"><p>dla Margot, jedno z moich ulubionych ryzowych dan</p><p></p><p>450g ryzu basmati, dobrze wypukanego i osaczonego</p><p>45g ghee</p><p>30g masla</p><p>1 lzyzka oleju kukurydzianego</p><p>1 lisc laurowy</p><p>6 ziaren czarnego pieprzu</p><p>4 zielone kardamomy</p><p>1 lyzeczka soli</p><p>75g zlotych sultanek (lub innych rodzynkow)</p><p>50g platkow migadalowych (koniecznie!!!)</p><p>1 litr wody</p><p></p><p>Masla i olej rozgrzewam w rondlu, zmniejszam ogien i wrzucam przyprawy, smaze ok. 30-40sek. Dodaje ryz, sol, sultanki i migdalowe platki, ciagle mieszajc smaze 1 minute. Nastepnie zalewam ryz woda, zagotowuje, zakrywam garnek szczelna pokrywka, zmniejszam ogien do minimum i gotuje tak ok .15-20 minut. Nie zdejmuje pokrywki i nie mieszam ryzu. Wylaczam gaz i zostawiam garnek z ryzem w tym samym miejscu przez kolejne 5- 10 minut.</p><p>Akompaniamentem do tego ryzu sa zwykle przerozne curry. Do ryzu mozna dodawac inne ulubione suche owoce...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 687236, member: 1142"] dla Margot, jedno z moich ulubionych ryzowych dan 450g ryzu basmati, dobrze wypukanego i osaczonego 45g ghee 30g masla 1 lzyzka oleju kukurydzianego 1 lisc laurowy 6 ziaren czarnego pieprzu 4 zielone kardamomy 1 lyzeczka soli 75g zlotych sultanek (lub innych rodzynkow) 50g platkow migadalowych (koniecznie!!!) 1 litr wody Masla i olej rozgrzewam w rondlu, zmniejszam ogien i wrzucam przyprawy, smaze ok. 30-40sek. Dodaje ryz, sol, sultanki i migdalowe platki, ciagle mieszajc smaze 1 minute. Nastepnie zalewam ryz woda, zagotowuje, zakrywam garnek szczelna pokrywka, zmniejszam ogien do minimum i gotuje tak ok .15-20 minut. Nie zdejmuje pokrywki i nie mieszam ryzu. Wylaczam gaz i zostawiam garnek z ryzem w tym samym miejscu przez kolejne 5- 10 minut. Akompaniamentem do tego ryzu sa zwykle przerozne curry. Do ryzu mozna dodawac inne ulubione suche owoce... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Fruity Pullao*
Top
Bottom