Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Frykadelki wołowe w sosie pieczarkowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1286265" data-attributes="member: 2721"><p>Przygotowując to danie czułam, że będzie pyszne, ale nie spodziewałam się, że aż tak! Cudownie miękkie frykadelki doskonale komponują się ze smakiem grzybów i bekonu. To danie, którego spróbowanie zdecydowanie polecam, zwłaszcza, że jest także bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je także przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec, co czyni z niego wygodną potrawę zarówno na co dzień, jak i na każdego rodzaju przyjęcie.</p><p>Źródło: Tina KochBack-Ideen, Mai 2012</p><p></p><p>[ATTACH=full]73004[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]73003[/ATTACH]</p><p></p><p>250 g mielonej wołowiny</p><p>1 jajko</p><p>1 plaster chleba o grubości ok. 2 cm, bez skórki</p><p>1 cebula</p><p>1 łyżeczka musztardy</p><p>Sól i czarny pieprz do smaku</p><p>Mleko do namoczenia chleba</p><p>Olej do smażenia</p><p></p><p>1 marchewka</p><p>1 cebula</p><p>4 plastry wędzonego boczku (lub wędzonego parzonego)</p><p>6 pieczarek</p><p>szczypta mielonej gałki muszkatołowej</p><p>100 ml wody</p><p>100 ml gęstej kwaśnej śmietany</p><p>1 łyżeczka mąki pszennej</p><p>Ew. 1 łyżka sosu sojowego ciemnego dla nadania ładnej brązowej barwy</p><p>Sól i czarny pieprz do smaku</p><p></p><p>Mięso wyrobić dokładnie z namoczonym w mleku chlebem, jajkiem, musztardą oraz obraną i posiekaną drobno cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować 6 frykadelek, które następnie usmażyć na oleju z obu stron, na rumiano. Frykadeki zdjąć z patelni, ułożyć w naczyniu do zapiekania.</p><p></p><p>Na tym samym oleju usmażyć, dodając na patelnię kolejno: obraną i posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć wszystko, mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie wlać wodę i chwilę całość dusić. WśŚmietanie rozmieszać mąkę. Wlać śmietanę do warzyw na patelni, mieszać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie dodać także sos sojowy ciemny. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.</p><p></p><p>Sosem zalać frykadelki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Przez ok. 20 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1286265, member: 2721"] Przygotowując to danie czułam, że będzie pyszne, ale nie spodziewałam się, że aż tak! Cudownie miękkie frykadelki doskonale komponują się ze smakiem grzybów i bekonu. To danie, którego spróbowanie zdecydowanie polecam, zwłaszcza, że jest także bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można je także przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec, co czyni z niego wygodną potrawę zarówno na co dzień, jak i na każdego rodzaju przyjęcie. Źródło: Tina KochBack-Ideen, Mai 2012 [ATTACH=full]73004[/ATTACH] [ATTACH=full]73003[/ATTACH] 250 g mielonej wołowiny 1 jajko 1 plaster chleba o grubości ok. 2 cm, bez skórki 1 cebula 1 łyżeczka musztardy Sól i czarny pieprz do smaku Mleko do namoczenia chleba Olej do smażenia 1 marchewka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku (lub wędzonego parzonego) 6 pieczarek szczypta mielonej gałki muszkatołowej 100 ml wody 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki pszennej Ew. 1 łyżka sosu sojowego ciemnego dla nadania ładnej brązowej barwy Sól i czarny pieprz do smaku Mięso wyrobić dokładnie z namoczonym w mleku chlebem, jajkiem, musztardą oraz obraną i posiekaną drobno cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dosypać trochę bułki tartej. Z masy uformować 6 frykadelek, które następnie usmażyć na oleju z obu stron, na rumiano. Frykadeki zdjąć z patelni, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na tym samym oleju usmażyć, dodając na patelnię kolejno: obraną i posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w plastry marchew, pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć wszystko, mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie wlać wodę i chwilę całość dusić. WśŚmietanie rozmieszać mąkę. Wlać śmietanę do warzyw na patelni, mieszać, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie dodać także sos sojowy ciemny. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Sosem zalać frykadelki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Przez ok. 20 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Frykadelki wołowe w sosie pieczarkowym*
Top
Bottom