Frykadelki z czerwonym sosem

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z Mojego gotowania. Z podanych składników otrzymujemy 6 porcji.

Składniki
  • po 30 dag mielonej cielęciny i wołowiny
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • czerstwa kajzerka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • duża puszka pomidorów bez skóry
  • strączek papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić ma maśle. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać.

Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę, natkę i majeranek, wymieszać i dokładnie wyrobić. Masę przyprawić solą, pieprzem i musztardą.

Z masy mięsnej uformować 6 płaskich, okrągłych kotletów. Posmarować je oliwą, położyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony.

Sos: pomidory pokroić, wraz z zalewą włożyć do rondla. Chili oczyścić, miąższ posiekać, czosnek obrać, posiekać. Dodać do pomidorów, gotować bez przykrycia 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Podawać do frykadelek.

Frykadelki będą miały oryginalny ziołowy aromat, jeśli do masy mięsnej prócz majeranku dodamy szczyptę tymianku lub ziół prowansalskich.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy