Przepis pochodzi z Mojego gotowania. Z podanych składników otrzymujemy 6 porcji.
Składniki
Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę, natkę i majeranek, wymieszać i dokładnie wyrobić. Masę przyprawić solą, pieprzem i musztardą.
Z masy mięsnej uformować 6 płaskich, okrągłych kotletów. Posmarować je oliwą, położyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony.
Sos: pomidory pokroić, wraz z zalewą włożyć do rondla. Chili oczyścić, miąższ posiekać, czosnek obrać, posiekać. Dodać do pomidorów, gotować bez przykrycia 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Podawać do frykadelek.
Frykadelki będą miały oryginalny ziołowy aromat, jeśli do masy mięsnej prócz majeranku dodamy szczyptę tymianku lub ziół prowansalskich.
Składniki
- po 30 dag mielonej cielęciny i wołowiny
- cebula
- 2 łyżki masła
- czerstwa kajzerka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- jajko
- 1/2 łyżeczki majeranku
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- duża puszka pomidorów bez skóry
- strączek papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- szczypta cukru
Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę, natkę i majeranek, wymieszać i dokładnie wyrobić. Masę przyprawić solą, pieprzem i musztardą.
Z masy mięsnej uformować 6 płaskich, okrągłych kotletów. Posmarować je oliwą, położyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony.
Sos: pomidory pokroić, wraz z zalewą włożyć do rondla. Chili oczyścić, miąższ posiekać, czosnek obrać, posiekać. Dodać do pomidorów, gotować bez przykrycia 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Podawać do frykadelek.
Frykadelki będą miały oryginalny ziołowy aromat, jeśli do masy mięsnej prócz majeranku dodamy szczyptę tymianku lub ziół prowansalskich.
Ostatnią edycję dokonał moderator: