Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Frykadelki z czerwonym sosem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1516605" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Mojego gotowania. Z podanych składników otrzymujemy 6 porcji.</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">po 30 dag mielonej cielęciny i wołowiny</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">cebula</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">2 łyżki masła</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">czerstwa kajzerka</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">1/2 pęczka natki pietruszki</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">jajko</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki majeranku</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">łyżeczka musztardy</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">3 łyżki oliwy</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">duża puszka pomidorów bez skóry</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">strączek papryczki chili</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">4 ząbki czosnku</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">szczypta cukru<br /> </span></li> </ul><p><span style="font-size: 26px"> Cebulę obrać, posiekać, zeszklić ma maśle. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę, natkę i majeranek, wymieszać i dokładnie wyrobić. Masę przyprawić solą, pieprzem i musztardą. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Z masy mięsnej uformować 6 płaskich, okrągłych kotletów. Posmarować je oliwą, położyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> Sos: pomidory pokroić, wraz z zalewą włożyć do rondla. Chili oczyścić, miąższ posiekać, czosnek obrać, posiekać. Dodać do pomidorów, gotować bez przykrycia 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px">Podawać do frykadelek. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px">Frykadelki będą miały oryginalny ziołowy aromat, jeśli do masy mięsnej prócz majeranku dodamy szczyptę tymianku lub ziół prowansalskich. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1516605, member: 10341"] Przepis pochodzi z Mojego gotowania. Z podanych składników otrzymujemy 6 porcji. [SIZE=10][B]Składniki[/B] [/SIZE][LIST][*][SIZE=10]po 30 dag mielonej cielęciny i wołowiny[/SIZE] [*][SIZE=10]cebula[/SIZE] [*][SIZE=10]2 łyżki masła[/SIZE] [*][SIZE=10]czerstwa kajzerka[/SIZE] [*][SIZE=10]1/2 pęczka natki pietruszki[/SIZE] [*][SIZE=10]jajko[/SIZE] [*][SIZE=10]1/2 łyżeczki majeranku[/SIZE] [*][SIZE=10]łyżeczka musztardy[/SIZE] [*][SIZE=10]3 łyżki oliwy[/SIZE] [*][SIZE=10]sól, pieprz[/SIZE] [*][SIZE=10]duża puszka pomidorów bez skóry[/SIZE] [*][SIZE=10]strączek papryczki chili[/SIZE] [*][SIZE=10]4 ząbki czosnku[/SIZE] [*][SIZE=10]szczypta cukru [/SIZE] [/LIST] [SIZE=10] Cebulę obrać, posiekać, zeszklić ma maśle. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Natkę opłukać, otrzepać z wody, listki posiekać. Mięso włożyć do miski, wbić jajko, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę, natkę i majeranek, wymieszać i dokładnie wyrobić. Masę przyprawić solą, pieprzem i musztardą. Z masy mięsnej uformować 6 płaskich, okrągłych kotletów. Posmarować je oliwą, położyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony. Sos: pomidory pokroić, wraz z zalewą włożyć do rondla. Chili oczyścić, miąższ posiekać, czosnek obrać, posiekać. Dodać do pomidorów, gotować bez przykrycia 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać do frykadelek. Frykadelki będą miały oryginalny ziołowy aromat, jeśli do masy mięsnej prócz majeranku dodamy szczyptę tymianku lub ziół prowansalskich. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Frykadelki z czerwonym sosem
Top
Bottom