- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Składniki
600 g piersi kurczaka
300 g pieczarek
1 puszka zielonego groszku ( użyłem mrożonego 300 g)
250 g śmietany
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
1 cebula
125 g masła
2 łyżki mąki
100 g białego wytrawnego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Kurczaka i pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka i groszku. Dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić białym winem. Dusić ok 2 minuty, dodać śmietanę i gotować do momentu powstania kremowego sosu. Dodać pietruszkę i przyprawy. Podawać z białym ryżem.
Ps 1. Przepis pochodzi z http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...groszkiem-.html
Ps 2. Rozdzieram włos na czworo, ale potrawę można wykonać jeszcze wg tego sposobu https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33249
Taka maleńka zmiana smażenia oddzielnie mięsa i pieczarek odbija się zdecydowanie na smaku.
P3 3. Jest to jedno zdań przy których można wykorzystać małe ziemniaczki (tak niechętnie obierane). - Gotujemy je w łupinkach i obieramy.

Składniki
600 g piersi kurczaka
300 g pieczarek
1 puszka zielonego groszku ( użyłem mrożonego 300 g)
250 g śmietany
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
1 cebula
125 g masła
2 łyżki mąki
100 g białego wytrawnego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Kurczaka i pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka i groszku. Dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić białym winem. Dusić ok 2 minuty, dodać śmietanę i gotować do momentu powstania kremowego sosu. Dodać pietruszkę i przyprawy. Podawać z białym ryżem.
Ps 1. Przepis pochodzi z http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_...groszkiem-.html
Ps 2. Rozdzieram włos na czworo, ale potrawę można wykonać jeszcze wg tego sposobu https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=33249
Taka maleńka zmiana smażenia oddzielnie mięsa i pieczarek odbija się zdecydowanie na smaku.
P3 3. Jest to jedno zdań przy których można wykorzystać małe ziemniaczki (tak niechętnie obierane). - Gotujemy je w łupinkach i obieramy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: