To moje dzisiejsze odkrycie- pychotka
Mimo iz sa tu oliwki, kapary i anchovies- ledwo mozna je wyczuc. Sama nie za bardzo oliwkowa jestem , za anchovies tez nie przepadam , a tutaj sa one tylko subtelnym dodatkiem podnoszacym walory smakowe potrawy ....
A wiec:
puszka pomidorow
3/4 szklanki zielonych oliwek
0.5 kg fusilli
5 to 6 lyzek oliwy z oliwek
6 zabkow czosnku
6 anchovy filetow
3/4 szklanki czarnych oliwek , bez pestki
½ ostrej suszonej papryczki
1/4 szklanki kaparow, oplukanych w wodzie, odsaczyc
1/4 szklanki posiekanej pietruszki
½ szklanki pecorino romano, startego
Gotujemy wode na makaron.
W miedzyczasie na patelce podgrzewamy 3 lyzki oliwy z oliwek, nastepnie tepa strona noza rozgniatamy czosnek i wrzucamy na rozgrzana oliwe. Po 2 minutach tak samo rozgniatamy anchovies i dodajemy do czosnku- pozostawiamy calosc na kolejne 2 minuty na ogniu.
Oliwki kroimy na sredniej wielkosci czastki, dodajemy do czosnku- gotujemy przez 3 minuty.
Pod koniec,dodajemy pomidory - najlepiej w rekach je rozgniesc, dodajemy ostra papryczke i calosc gotujemy przez 5 minut. Na sam koniec dodajemy kawalki kaparow, wrzucamy ugotowany makaron i razem calosc mieszamy - dodajemy reszte oliwki z oliwek i przekladamy na talerze.
Podajemy calosc posypana pecorino romano ( lub parmezan jak ktos nie ma pecorino) i zielona pietruszka.
Potrawa na 6 osob.
Smacznego!!!
Przepis Lidii

Mimo iz sa tu oliwki, kapary i anchovies- ledwo mozna je wyczuc. Sama nie za bardzo oliwkowa jestem , za anchovies tez nie przepadam , a tutaj sa one tylko subtelnym dodatkiem podnoszacym walory smakowe potrawy ....

A wiec:
puszka pomidorow
3/4 szklanki zielonych oliwek
0.5 kg fusilli
5 to 6 lyzek oliwy z oliwek
6 zabkow czosnku
6 anchovy filetow
3/4 szklanki czarnych oliwek , bez pestki
½ ostrej suszonej papryczki
1/4 szklanki kaparow, oplukanych w wodzie, odsaczyc
1/4 szklanki posiekanej pietruszki
½ szklanki pecorino romano, startego
Gotujemy wode na makaron.
W miedzyczasie na patelce podgrzewamy 3 lyzki oliwy z oliwek, nastepnie tepa strona noza rozgniatamy czosnek i wrzucamy na rozgrzana oliwe. Po 2 minutach tak samo rozgniatamy anchovies i dodajemy do czosnku- pozostawiamy calosc na kolejne 2 minuty na ogniu.
Oliwki kroimy na sredniej wielkosci czastki, dodajemy do czosnku- gotujemy przez 3 minuty.
Pod koniec,dodajemy pomidory - najlepiej w rekach je rozgniesc, dodajemy ostra papryczke i calosc gotujemy przez 5 minut. Na sam koniec dodajemy kawalki kaparow, wrzucamy ugotowany makaron i razem calosc mieszamy - dodajemy reszte oliwki z oliwek i przekladamy na talerze.
Podajemy calosc posypana pecorino romano ( lub parmezan jak ktos nie ma pecorino) i zielona pietruszka.
Potrawa na 6 osob.
Smacznego!!!
Przepis Lidii
