Fusilli z oliwkami i kaparami

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
To moje dzisiejsze odkrycie- pychotka
icon_smile.gif


Mimo iz sa tu oliwki, kapary i anchovies- ledwo mozna je wyczuc. Sama nie za bardzo oliwkowa jestem , za anchovies tez nie przepadam , a tutaj sa one tylko subtelnym dodatkiem podnoszacym walory smakowe potrawy ....
icon_smile.gif


A wiec:

puszka pomidorow
3/4 szklanki zielonych oliwek
0.5 kg fusilli
5 to 6 lyzek oliwy z oliwek
6 zabkow czosnku
6 anchovy filetow
3/4 szklanki czarnych oliwek , bez pestki
½ ostrej suszonej papryczki
1/4 szklanki kaparow, oplukanych w wodzie, odsaczyc
1/4 szklanki posiekanej pietruszki
½ szklanki pecorino romano, startego



Gotujemy wode na makaron.
W miedzyczasie na patelce podgrzewamy 3 lyzki oliwy z oliwek, nastepnie tepa strona noza rozgniatamy czosnek i wrzucamy na rozgrzana oliwe. Po 2 minutach tak samo rozgniatamy anchovies i dodajemy do czosnku- pozostawiamy calosc na kolejne 2 minuty na ogniu.

Oliwki kroimy na sredniej wielkosci czastki, dodajemy do czosnku- gotujemy przez 3 minuty.

Pod koniec,dodajemy pomidory - najlepiej w rekach je rozgniesc, dodajemy ostra papryczke i calosc gotujemy przez 5 minut. Na sam koniec dodajemy kawalki kaparow, wrzucamy ugotowany makaron i razem calosc mieszamy - dodajemy reszte oliwki z oliwek i przekladamy na talerze.

Podajemy calosc posypana pecorino romano ( lub parmezan jak ktos nie ma pecorino) i zielona pietruszka.


Potrawa na 6 osob.

Smacznego!!!

Przepis Lidii
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy