Galareta pomidorowa

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
1 litr soku pomidorowego ( moze byc z kartonu) lub wielowarzywnego ( moje odkrycie)
1 1/2 szklanki soku jablkowego lub wody ( w oryginale woda i znacznie mniej zelatyny)
50 g bezsmakowej zelatyny
sol, pieprz, otarta skórka z calej cytryny i sok z tej cytryny
pare kropli sosu worcester lub sojowego

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić do smaku pamiętając, że na litr soku przyjdzie dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie ( ok. półtorej szklanki płynu ) i wylać do formy.
Nie polecam dodawania surowych warzyw : papryki, ogórków itp. Podczas krojenia galarety odklejają się od całości, odskakują i powodują zamieszanie pozostawiając brzydkie dziury.

galareta_pomidorowa_cc.jpg

Przepis znalazlam w ksiazce "Balsam dla duszy". Tam sugeruje sie zastyganie galarety w formie wienca z kominkiem i wypelnienie dziury dowolna sałata.
Ja spraktykowalam zastyganie m.in w foremkach muffinkowych i podawanie z majonezem albo jogurtem bałkańskim czy greckim jako dodatkiem – wariantów ilość niezliczona!
Najprościej przygotować galarete dzień przed podaniem.

qd
 

Załączniki

  • galareta_pomidorowa_cc.jpg
    galareta_pomidorowa_cc.jpg
    38.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Fajny przepis, zrobię
icon_smile.gif

Tylko ja podgrzeję część soku i rozpuszczę żelatynę w takim gorącym. Po co ta woda.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy