- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
1 litr soku pomidorowego ( moze byc z kartonu) lub wielowarzywnego ( moje odkrycie)
1 1/2 szklanki soku jablkowego lub wody ( w oryginale woda i znacznie mniej zelatyny)
50 g bezsmakowej zelatyny
sol, pieprz, otarta skórka z calej cytryny i sok z tej cytryny
pare kropli sosu worcester lub sojowego
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić do smaku pamiętając, że na litr soku przyjdzie dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie ( ok. półtorej szklanki płynu ) i wylać do formy.
Nie polecam dodawania surowych warzyw : papryki, ogórków itp. Podczas krojenia galarety odklejają się od całości, odskakują i powodują zamieszanie pozostawiając brzydkie dziury.
Przepis znalazlam w ksiazce "Balsam dla duszy". Tam sugeruje sie zastyganie galarety w formie wienca z kominkiem i wypelnienie dziury dowolna sałata.
Ja spraktykowalam zastyganie m.in w foremkach muffinkowych i podawanie z majonezem albo jogurtem bałkańskim czy greckim jako dodatkiem – wariantów ilość niezliczona!
Najprościej przygotować galarete dzień przed podaniem.
qd
1 1/2 szklanki soku jablkowego lub wody ( w oryginale woda i znacznie mniej zelatyny)
50 g bezsmakowej zelatyny
sol, pieprz, otarta skórka z calej cytryny i sok z tej cytryny
pare kropli sosu worcester lub sojowego
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przyprawić do smaku pamiętając, że na litr soku przyjdzie dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie ( ok. półtorej szklanki płynu ) i wylać do formy.
Nie polecam dodawania surowych warzyw : papryki, ogórków itp. Podczas krojenia galarety odklejają się od całości, odskakują i powodują zamieszanie pozostawiając brzydkie dziury.

Przepis znalazlam w ksiazce "Balsam dla duszy". Tam sugeruje sie zastyganie galarety w formie wienca z kominkiem i wypelnienie dziury dowolna sałata.
Ja spraktykowalam zastyganie m.in w foremkach muffinkowych i podawanie z majonezem albo jogurtem bałkańskim czy greckim jako dodatkiem – wariantów ilość niezliczona!
Najprościej przygotować galarete dzień przed podaniem.
qd
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: