Galaretka z agaru
Delikatna, domowa galaretka z agaru o dowolnym smaku.
galaretka cytrynowa:
4 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki soku z cytryny
ok. szklanki wody
1/2 łyżeczki agaru
galaretka owocowa:
szklanka klarownego soku owocowego
1/2 łyżeczki agaru
Do szklanki wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dopełnić wodą, wymieszać. W szklance zostawić 1/5 soku, resztę przelać do garnka, zagotować. W pozostawionym soku rozpuścić agar, wlać do wrzątku, zagotować.
Przelać galaretkę do kompotierki (można dodać owoce), ostudzić i schłodzić w lodówce.
Z tą ilością agaru galaretka wychodzi bardzo delikatna, trzeba ją jeść łyżeczką, nie nadaje się natomiast do krojenia. Żeby uzyskać sztywniejszą galaretkę, wystarczy dać więcej agaru (3/4 łyżeczki).
Delikatna, domowa galaretka z agaru o dowolnym smaku.
galaretka cytrynowa:
4 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki soku z cytryny
ok. szklanki wody
1/2 łyżeczki agaru
galaretka owocowa:
szklanka klarownego soku owocowego
1/2 łyżeczki agaru
Do szklanki wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dopełnić wodą, wymieszać. W szklance zostawić 1/5 soku, resztę przelać do garnka, zagotować. W pozostawionym soku rozpuścić agar, wlać do wrzątku, zagotować.
Przelać galaretkę do kompotierki (można dodać owoce), ostudzić i schłodzić w lodówce.
Z tą ilością agaru galaretka wychodzi bardzo delikatna, trzeba ją jeść łyżeczką, nie nadaje się natomiast do krojenia. Żeby uzyskać sztywniejszą galaretkę, wystarczy dać więcej agaru (3/4 łyżeczki).
