- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pomysł na tę galaretkę zobaczyłam u Kabamaigi i od razu mnie zachwycił. Pomyślałam sobie: "genialne!". Tyle, że moje wykonanie jest zupełnie inne: użyłam gotowego, doprawionego już grzanego wina oraz soku wiśniowego, dzięki czemu galaretka jest klarowna. Efektem był przepyszny deser, dokładnie taki, jak mówi Kabamaiga: odpowiedni zarówno na huczną imprezę ( w zasadzie, na każdą imprezę z każdej okazji - wszyscy będą zaskoczeni i zachwyceni ) jak i na romantyczną kolację.
Porcja na 2 osoby ( zatem przygotowujemy potrzebną nam wielokrotność tej porcji)
200 ml gotowego grzanego wina - u mnie "Grzaniec galicyjski"
200 ml soku wiśniowego
3-4 łyżeczki cukru ( zastygnięta galaretka jest dużo mniej słodka, niż płynna!)
4 łyżeczki żelatyny. ( ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
200 ml soku wiśniowego zagotować. ( Jeśli przygotowujemy porcję dla większej ilości osób, także używamy tutaj tylko 200 ml.)
W gorącym soku dokładnie rozpuścić żelatynę - ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodać cukier i równie dokładnie wymieszać. Sok z żelatyną dodać do wcześniej przygotowanego wina z sokiem, wymieszać i przelać do szklanek lub pucharków. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

Porcja na 2 osoby ( zatem przygotowujemy potrzebną nam wielokrotność tej porcji)
200 ml gotowego grzanego wina - u mnie "Grzaniec galicyjski"
200 ml soku wiśniowego
3-4 łyżeczki cukru ( zastygnięta galaretka jest dużo mniej słodka, niż płynna!)
4 łyżeczki żelatyny. ( ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
200 ml soku wiśniowego zagotować. ( Jeśli przygotowujemy porcję dla większej ilości osób, także używamy tutaj tylko 200 ml.)
W gorącym soku dokładnie rozpuścić żelatynę - ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodać cukier i równie dokładnie wymieszać. Sok z żelatyną dodać do wcześniej przygotowanego wina z sokiem, wymieszać i przelać do szklanek lub pucharków. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: