Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Galaretka z kurczaka i majonez z kurcząt
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 911155" data-attributes="member: 2721"><p>Potrawa smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna zarówno jako ozdoba stołu swiątecznego, jak i na co dzień. Pomysł na majonez z kurcząt zainspirowany przepisem z książki &quot;Kucharz polski&quot; Marji Śleżańskiej z 1932 roku.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]46985[/ATTACH]</p><p></p><p>2 udka kurczaka ( lub 5 &quot;pałek&quot; )</p><p>1/2 puszki kukurydzy</p><p>papryka konserwowa</p><p></p><p>machewka</p><p>kawałek piertuszki</p><p>cebula</p><p></p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>majonez</p><p></p><p>żelatyna</p><p></p><p>Kurczaka ugotować z dodatkiem marchewki, pietruszki i cebuli oraz soli i pieprzu - do smaku.</p><p>Ugotowane mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na drobne kawałki.</p><p>Dodać pokrojoną w drobną kostkę konserwową paprykę i kukurydzę. Wymieszać. Rozdzielić na 2 części, do jednej z mich dodać 2 łyzki majonezu.</p><p></p><p>W 1/2 litra gorącego rosołu, doprawionego do smaku pieprzem i solą, rozpuścić żelatynę. ( W zależności, jakiej użyjemy - ilość podana na opakowaniu)</p><p></p><p>Do kurczaka z majonezem dodać odpowiednią ilość bulionu z żelatyną, uważająć, by nie wyszedł za rzadki.</p><p>Kurczaka z warzywami zalewać żelatyną normalnie, po przelożeniu do foremek.</p><p></p><p>Kurczakiem napełnić foremki lub małe miseczki nasmarowane olejem, co ułatwi wyjmowanie galaretek.</p><p></p><p>Odstawić do zastygnięcia.</p><p></p><p>Z tej ilości robię 6 małych porcji.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 911155, member: 2721"] Potrawa smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna zarówno jako ozdoba stołu swiątecznego, jak i na co dzień. Pomysł na majonez z kurcząt zainspirowany przepisem z książki "Kucharz polski" Marji Śleżańskiej z 1932 roku. [ATTACH=full]46985[/ATTACH] 2 udka kurczaka ( lub 5 "pałek" ) 1/2 puszki kukurydzy papryka konserwowa machewka kawałek piertuszki cebula sól pieprz majonez żelatyna Kurczaka ugotować z dodatkiem marchewki, pietruszki i cebuli oraz soli i pieprzu - do smaku. Ugotowane mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na drobne kawałki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę konserwową paprykę i kukurydzę. Wymieszać. Rozdzielić na 2 części, do jednej z mich dodać 2 łyzki majonezu. W 1/2 litra gorącego rosołu, doprawionego do smaku pieprzem i solą, rozpuścić żelatynę. ( W zależności, jakiej użyjemy - ilość podana na opakowaniu) Do kurczaka z majonezem dodać odpowiednią ilość bulionu z żelatyną, uważająć, by nie wyszedł za rzadki. Kurczaka z warzywami zalewać żelatyną normalnie, po przelożeniu do foremek. Kurczakiem napełnić foremki lub małe miseczki nasmarowane olejem, co ułatwi wyjmowanie galaretek. Odstawić do zastygnięcia. Z tej ilości robię 6 małych porcji. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Galaretka z kurczaka i majonez z kurcząt
Top
Bottom