Robiłam zwykłą galaretkę z kurczaka i postanowiłam urozmaicić ją dodatkiem winogron. Połączenie okazało się całkiem udane. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki
pierś kurczaka ok. 0,5 kg
marchewka, pietruszka, kawałek selera
lekki bulion drobiowy
żelatyna
kiść winogron bezpestkowych
zielona pietruszka do dekoracji
Mięso zalać bulionem, dodać warzywa i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, schłodzić i pokroić na małe kawałki, takie na kęs. Marchewkę zachować, resztę jarzyn usunąć. Wywar z kurczaka przecedzić przez poczwórnie złożoną gazę, przedtem zmoczoną zimną wodą i dobrze odciśniętą, dodać żelatynę, licząc łyżeczkę na szklankę płynu i podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia i krzepnięcia galarety. Galaretkę robimy w porcjach, np. w filiżankach, miseczkach itp. Na dnie naczynek układamy trochę ozdobnie pokrojonej marchewki i kilka listków zielonej pietruszki, na tym warstwę mięsa i kilka winogron. Zalewamy krzepnącą galaretką, chwilę czekamy, żeby trochę stężała i znów kładziemy mięso i winogrona. Zalewamy galaretą, żeby przykryła wszystkie warstwy i odstawiamy do zupełnego zastygnięcia. Póżniej, najlepiej następnego dnia, wyjmujemy galaretkę z foremek, układamy na pólmisku obok siebie i podajemy z cytryną, a kto nie liczy kalorii, może podać z sosem tatarskim. Połączenie mięsa i winogron okazało się bardzo smaczne.

Składniki
pierś kurczaka ok. 0,5 kg
marchewka, pietruszka, kawałek selera
lekki bulion drobiowy
żelatyna
kiść winogron bezpestkowych
zielona pietruszka do dekoracji
Mięso zalać bulionem, dodać warzywa i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, schłodzić i pokroić na małe kawałki, takie na kęs. Marchewkę zachować, resztę jarzyn usunąć. Wywar z kurczaka przecedzić przez poczwórnie złożoną gazę, przedtem zmoczoną zimną wodą i dobrze odciśniętą, dodać żelatynę, licząc łyżeczkę na szklankę płynu i podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia i krzepnięcia galarety. Galaretkę robimy w porcjach, np. w filiżankach, miseczkach itp. Na dnie naczynek układamy trochę ozdobnie pokrojonej marchewki i kilka listków zielonej pietruszki, na tym warstwę mięsa i kilka winogron. Zalewamy krzepnącą galaretką, chwilę czekamy, żeby trochę stężała i znów kładziemy mięso i winogrona. Zalewamy galaretą, żeby przykryła wszystkie warstwy i odstawiamy do zupełnego zastygnięcia. Póżniej, najlepiej następnego dnia, wyjmujemy galaretkę z foremek, układamy na pólmisku obok siebie i podajemy z cytryną, a kto nie liczy kalorii, może podać z sosem tatarskim. Połączenie mięsa i winogron okazało się bardzo smaczne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: