Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Galaretka z kurczaka z winogronami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 765790" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Robiłam zwykłą galaretkę z kurczaka i postanowiłam urozmaicić ją dodatkiem winogron. Połączenie okazało się całkiem udane. Zachęcam do wypróbowania.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span>[ATTACH=full]34080[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>pierś kurczaka ok. 0,5 kg</p><p>marchewka, pietruszka, kawałek selera</p><p>lekki bulion drobiowy</p><p>żelatyna</p><p>kiść winogron bezpestkowych</p><p>zielona pietruszka do dekoracji</p><p></p><p>Mięso zalać bulionem, dodać warzywa i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, schłodzić i pokroić na małe kawałki, takie na kęs. Marchewkę zachować, resztę jarzyn usunąć. Wywar z kurczaka przecedzić przez poczwórnie złożoną gazę, przedtem zmoczoną zimną wodą i dobrze odciśniętą, dodać żelatynę, licząc łyżeczkę na szklankę płynu i podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia i krzepnięcia galarety. Galaretkę robimy w porcjach, np. w filiżankach, miseczkach itp. Na dnie naczynek układamy trochę ozdobnie pokrojonej marchewki i kilka listków zielonej pietruszki, na tym warstwę mięsa i kilka winogron. Zalewamy krzepnącą galaretką, chwilę czekamy, żeby trochę stężała i znów kładziemy mięso i winogrona. Zalewamy galaretą, żeby przykryła wszystkie warstwy i odstawiamy do zupełnego zastygnięcia. Póżniej, najlepiej następnego dnia, wyjmujemy galaretkę z foremek, układamy na pólmisku obok siebie i podajemy z cytryną, a kto nie liczy kalorii, może podać z sosem tatarskim. Połączenie mięsa i winogron okazało się bardzo smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 765790, member: 10341"] [SIZE=10]Robiłam zwykłą galaretkę z kurczaka i postanowiłam urozmaicić ją dodatkiem winogron. Połączenie okazało się całkiem udane. Zachęcam do wypróbowania. [/SIZE][ATTACH=full]34080[/ATTACH] [B]Składniki[/B] pierś kurczaka ok. 0,5 kg marchewka, pietruszka, kawałek selera lekki bulion drobiowy żelatyna kiść winogron bezpestkowych zielona pietruszka do dekoracji Mięso zalać bulionem, dodać warzywa i gotować do miękkości. Mięso wyjąć, schłodzić i pokroić na małe kawałki, takie na kęs. Marchewkę zachować, resztę jarzyn usunąć. Wywar z kurczaka przecedzić przez poczwórnie złożoną gazę, przedtem zmoczoną zimną wodą i dobrze odciśniętą, dodać żelatynę, licząc łyżeczkę na szklankę płynu i podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia i krzepnięcia galarety. Galaretkę robimy w porcjach, np. w filiżankach, miseczkach itp. Na dnie naczynek układamy trochę ozdobnie pokrojonej marchewki i kilka listków zielonej pietruszki, na tym warstwę mięsa i kilka winogron. Zalewamy krzepnącą galaretką, chwilę czekamy, żeby trochę stężała i znów kładziemy mięso i winogrona. Zalewamy galaretą, żeby przykryła wszystkie warstwy i odstawiamy do zupełnego zastygnięcia. Póżniej, najlepiej następnego dnia, wyjmujemy galaretkę z foremek, układamy na pólmisku obok siebie i podajemy z cytryną, a kto nie liczy kalorii, może podać z sosem tatarskim. Połączenie mięsa i winogron okazało się bardzo smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Galaretka z kurczaka z winogronami*
Top
Bottom