Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Galaretka z owocow dzikiej rozy i jablek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 884564" data-attributes="member: 1142"><p>Do tego dzemu najbardziej nadaja sie twarde, lekko dojrzale owoce rozy. Czesto rowniez uzywam jablkowych spadow, odcinajac poobijane miejsca przed zwazeniem. Polecam.</p><p></p><p>500g owocow dzikiej rozy</p><p>600ml wody</p><p>1 kg jablek do gotowania, grubo pokrojonych</p><p>cukier</p><p>sok z cytryny</p><p></p><p>Owoce rozy i 300ml wody zagotowuje w garnku. Zmniejszam ogien i pod przykryciem gotuje 50 minut. W osobnym rondlu zagotowuje pozostala wode i jablka (pokrojone jedynie), doprowadzam do wrzenia i gotuje tak dlugo, az calosc zredukuje sie do papki. Studze, a potem odsaczam obie masy z soku w odzielnych torbach, zawieszonych nad duzymi miskami (przez noc). Mieszam powstale soki ze soba, mierze ich objetosc i wlewam do duzego garnka - na kazde 600ml soku dodaje 450g cukru i sok z jednej cytryny. Mieszam i na malenkim ogniu podgrzewam. Gdy cukier zupelnie sie rozpusci, zwiekszam ogien i gotuje ostro do temp 105C. Lyzka usuwam piane. Przelewam galaretke do przygotowanych sloikow, nakladam woskowane krazki i zakrecam. Studze, przenosze w ciemne, chlodne miejsce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 884564, member: 1142"] Do tego dzemu najbardziej nadaja sie twarde, lekko dojrzale owoce rozy. Czesto rowniez uzywam jablkowych spadow, odcinajac poobijane miejsca przed zwazeniem. Polecam. 500g owocow dzikiej rozy 600ml wody 1 kg jablek do gotowania, grubo pokrojonych cukier sok z cytryny Owoce rozy i 300ml wody zagotowuje w garnku. Zmniejszam ogien i pod przykryciem gotuje 50 minut. W osobnym rondlu zagotowuje pozostala wode i jablka (pokrojone jedynie), doprowadzam do wrzenia i gotuje tak dlugo, az calosc zredukuje sie do papki. Studze, a potem odsaczam obie masy z soku w odzielnych torbach, zawieszonych nad duzymi miskami (przez noc). Mieszam powstale soki ze soba, mierze ich objetosc i wlewam do duzego garnka - na kazde 600ml soku dodaje 450g cukru i sok z jednej cytryny. Mieszam i na malenkim ogniu podgrzewam. Gdy cukier zupelnie sie rozpusci, zwiekszam ogien i gotuje ostro do temp 105C. Lyzka usuwam piane. Przelewam galaretke do przygotowanych sloikow, nakladam woskowane krazki i zakrecam. Studze, przenosze w ciemne, chlodne miejsce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Galaretka z owocow dzikiej rozy i jablek
Top
Bottom