Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Galettes sucrees
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 405868" data-attributes="member: 1024"><p><strong>arabskie pierniczki GALETTES SUCREES </strong> </p><p></p><p>4 jajka </p><p>3/4 szklanki cukru </p><p>1/2 szklanki oleju </p><p>3 szklanki mąki razowej </p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia </p><p>po 1 łyżeczce soli i cynamonu </p><p>po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli, daktyli </p><p>1 łyżka ziaren sezamu </p><p></p><p>Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem, sól, cynamon i na końcu - posiekane bakalie. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 2 części, ulep z każdej wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż oba wałki na natłuszczonej blaszce, pozostawiając 2 - 3 cm odstęp pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko, posmaruj nim ciasto, posyp sezamem. Piecz 20 min. w 175 stopniach. Odstaw na 5 min. do ostygnięcia, pokrój nożem z ząbkami na kawałki grubości 2 cm, ponownie ułóż na blasze i piecz 15 min. w tej samej temperaturze.</p><p></p><p></p><p>Przepis znaleziony jakiś czas temu w dodatku kulinarnym Gazety Wyborczej i przetestowany. Ciastka są bardzo smaczne i nie takie słodkie jak typowe arabskie słodycze. Mam nadzieję, że dadzą się przechowywać, bo chciałabym upiec na święta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 405868, member: 1024"] [B]arabskie pierniczki GALETTES SUCREES [/B] 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia po 1 łyżeczce soli i cynamonu po 1/2 szklanki posiekanych migdałów, orzechów włoskich, suszonych moreli, daktyli 1 łyżka ziaren sezamu Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem, sól, cynamon i na końcu - posiekane bakalie. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 2 części, ulep z każdej wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż oba wałki na natłuszczonej blaszce, pozostawiając 2 - 3 cm odstęp pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko, posmaruj nim ciasto, posyp sezamem. Piecz 20 min. w 175 stopniach. Odstaw na 5 min. do ostygnięcia, pokrój nożem z ząbkami na kawałki grubości 2 cm, ponownie ułóż na blasze i piecz 15 min. w tej samej temperaturze. Przepis znaleziony jakiś czas temu w dodatku kulinarnym Gazety Wyborczej i przetestowany. Ciastka są bardzo smaczne i nie takie słodkie jak typowe arabskie słodycze. Mam nadzieję, że dadzą się przechowywać, bo chciałabym upiec na święta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Galettes sucrees
Top
Bottom