Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Garam Masala*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 514857" data-attributes="member: 1142"><p>Garam Masala</p><p>wersja standardowa, najlepsza z miesem i drobiem, szczegolnie tym gotujacym sie sosie pomidorowo-cebulowym. polecam!</p><p></p><p>2 lyzki czarnych kardamomow</p><p>4 lyzki nasion kolendry</p><p>3 lyzki nasion kminu</p><p>2 lyzki nasion czarnego pieprzu</p><p>1 lyzka gozdzikow</p><p>1 1/2 kory cynamonowej</p><p>2 liscie tejpatu (mozna zastapic liscmi cynamonu lub lauru) pokruszyc</p><p></p><p>Z kardamomow wyciagam nasiona, bo tylko one mi sa potrzebne. Lamie cynamon. Na sucho praze przyprawy na srednim ogniu, ok 8 min., studze, tluke w mozdzierzu na miazge (moze byc mlynek, blender). Taka masala zachowuje swiazosc do 3 miesiecy (w szczelnym sloiczku).</p><p></p><p>Gujurati masala</p><p></p><p>Do powyzszego zestawu dodaje:</p><p>1 lyzke nasion sezamu</p><p>2 lyzeczki nasion kopru wloskiego</p><p>1 lyzeczke nasion ajowan (nasiona Bishop's weed)</p><p>3-4 suszone chilli</p><p></p><p>Kashmiri masala</p><p></p><p>Tu uzywam cnasion czarnego kminu, zielone kardamomy i 1/4 startej galki muszkatolowej (lub macy)</p><p></p><p></p><p>Punjabi Masala</p><p></p><p>Redukuje nasiona kolendry do 2 lyzek, a czarnego kardamomu do 1 lyzki.</p><p>Dodaje 1 lyzke zielonych kardamomow</p><p>2 lyzki kopru wloskiego</p><p>2 mace</p><p>1 lyzke nasion czarnego kminu</p><p>2 lyzeczki mielonego imbiru</p><p>1 lyzke suszonych platkow rozanych (rosa rugosa)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 514857, member: 1142"] Garam Masala wersja standardowa, najlepsza z miesem i drobiem, szczegolnie tym gotujacym sie sosie pomidorowo-cebulowym. polecam! 2 lyzki czarnych kardamomow 4 lyzki nasion kolendry 3 lyzki nasion kminu 2 lyzki nasion czarnego pieprzu 1 lyzka gozdzikow 1 1/2 kory cynamonowej 2 liscie tejpatu (mozna zastapic liscmi cynamonu lub lauru) pokruszyc Z kardamomow wyciagam nasiona, bo tylko one mi sa potrzebne. Lamie cynamon. Na sucho praze przyprawy na srednim ogniu, ok 8 min., studze, tluke w mozdzierzu na miazge (moze byc mlynek, blender). Taka masala zachowuje swiazosc do 3 miesiecy (w szczelnym sloiczku). Gujurati masala Do powyzszego zestawu dodaje: 1 lyzke nasion sezamu 2 lyzeczki nasion kopru wloskiego 1 lyzeczke nasion ajowan (nasiona Bishop's weed) 3-4 suszone chilli Kashmiri masala Tu uzywam cnasion czarnego kminu, zielone kardamomy i 1/4 startej galki muszkatolowej (lub macy) Punjabi Masala Redukuje nasiona kolendry do 2 lyzek, a czarnego kardamomu do 1 lyzki. Dodaje 1 lyzke zielonych kardamomow 2 lyzki kopru wloskiego 2 mace 1 lyzke nasion czarnego kminu 2 lyzeczki mielonego imbiru 1 lyzke suszonych platkow rozanych (rosa rugosa) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Garam Masala*
Top
Bottom