Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Garnek prowansalski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1352162" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Garnek prowansalski</strong></p><p></p><p></p><p>Źródło przepisu - &quot;Kuchnia francuska&quot; Biblioteczka Poradnika Domowego</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>80 dag udek z kurczaka (bez kości), pokrojonych w kostkę</p><p>łyżka soku z cytryny</p><p>łyżeczka ziól prowansalskich (u mnie świeży i suszony tymianek, oregano i odrobina świeżej szałwi)</p><p>50 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę</p><p>2 cebule, pokrojone w kostkę</p><p>4 ząbki czosnku, posiekane</p><p>2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki (zamiast nich dałam pieczarki)</p><p>3 marchewki, pokrojone w talarki</p><p>3-4 łyżki oliwy</p><p>1/2 szklanki białego wytrawnego wina</p><p>1 szklanka bulionu drobiowego</p><p>2 - 3 łyżki drobno posiekanej natki</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mięso skropić cytryną, posypać solą i ziołami, przykryć i odstawić na 20 - 30 minut.</p><p>Ja kupiłam udka z kośćmi, usunęłam skórę, wytrybowałam je, na kościach i resztkach mięsa ugotowałam bulion, a mięso zamarynowałam na noc.</p><p>Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć kilka minut na silnym ogniu.</p><p>Zalać winem i gotować, aż połowa odparuje. Wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem, zalać gorącym bulionem, przykryć i dusić 30 minut na małym ogniu.</p><p>Przed podaniem posypać natką pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1352162, member: 1024"] [B]Garnek prowansalski[/B] Źródło przepisu - "Kuchnia francuska" Biblioteczka Poradnika Domowego [B]Składniki:[/B] 80 dag udek z kurczaka (bez kości), pokrojonych w kostkę łyżka soku z cytryny łyżeczka ziól prowansalskich (u mnie świeży i suszony tymianek, oregano i odrobina świeżej szałwi) 50 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 2 cebule, pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki (zamiast nich dałam pieczarki) 3 marchewki, pokrojone w talarki 3-4 łyżki oliwy 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu drobiowego 2 - 3 łyżki drobno posiekanej natki sól, pieprz [B]Wykonanie:[/B] Mięso skropić cytryną, posypać solą i ziołami, przykryć i odstawić na 20 - 30 minut. Ja kupiłam udka z kośćmi, usunęłam skórę, wytrybowałam je, na kościach i resztkach mięsa ugotowałam bulion, a mięso zamarynowałam na noc. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć kilka minut na silnym ogniu. Zalać winem i gotować, aż połowa odparuje. Wrzucić warzywa, doprawić solą i pieprzem, zalać gorącym bulionem, przykryć i dusić 30 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać natką pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Garnek prowansalski
Top
Bottom