- Wrz 19, 2004
- 30,777
- 4,838
- 113
Od dwóch lat robię tę zupę przynajmniej kilka razy w sezonie i ciagle mnie zachwyca. Jest smaczna i niebanalna.
Często urozmaicam sobie jej smak dodając jedną zmiksowaną papryke i łyżeczkę tabasco.
Tu w brzmieniu oryginalnym:
Gazpacho to super chłodząca zupa, idealna na upał. I nie trzeba jej gotować. Pomysł na gazpacho pochodzi z Andaluzji, w której bywa naprawdę gorąco. Najbardziej znane gazpacho robi się m. in. z pomidorów, papryki, ogorka i cebuli. I jest pikantne. Tym daniem zachwycił się cały świat i dlatego powstało wiele odmian gazpacho na słodko i słono. Oto słodkie gazpacho melonowe.
Na 4 osoby
Czas przygotowania: 15 min.
Czas chłodzenia: 2 godz.
-
• 3 średnie pomidory
• 1 brzoskwinia
• 1 melon cantalupa
• 2 żółte melony miodowe
• kilka łodyżek świeżego oregano
• cukier do smaku (ok. 2 łyżki)
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak to zrobić:
Umyj pomidory, oderwij szypułki, natnij skórkę na krzyż i włóż je na 30 sek. do wrzątku. Następnie zahartuj w zimnej wodzie.
Z brzoskwini usuń pestkę i pokrój ją na małe kawałki.
Żółte melony przekrój na pół i usuń łyżką pestki. Przekrój każdą połówkę wzdłuż jeszcze na 4 części i nożem skrój skórkę. Pokrój na kawałeczki i wrzuć do miski z brzoskwiniami.
Umyj i posiekaj drobno oregano.
Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój na cztery części i usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki i wrzuć razem z oregano i cukrem do reszty składników. Zmiksuj wszystko ręcznym mikserem. Następnie dodaj oliwy z oliwek i wymieszaj.
Melon cantalupa przekrój na pół. Usuń pestki. Każdą z połówek przekrój wzdłuż jeszcze na cztery części. Odetnij skórkę od miąższu i pokrój w 3 mm plasterki. Wrzuć do gazpacho i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Podawaj bardzo dobrze schłodzone z kruszonym lodem w głębokich talerzach.
Często urozmaicam sobie jej smak dodając jedną zmiksowaną papryke i łyżeczkę tabasco.
Tu w brzmieniu oryginalnym:
Gazpacho to super chłodząca zupa, idealna na upał. I nie trzeba jej gotować. Pomysł na gazpacho pochodzi z Andaluzji, w której bywa naprawdę gorąco. Najbardziej znane gazpacho robi się m. in. z pomidorów, papryki, ogorka i cebuli. I jest pikantne. Tym daniem zachwycił się cały świat i dlatego powstało wiele odmian gazpacho na słodko i słono. Oto słodkie gazpacho melonowe.
Na 4 osoby
Czas przygotowania: 15 min.
Czas chłodzenia: 2 godz.
-
• 3 średnie pomidory
• 1 brzoskwinia
• 1 melon cantalupa
• 2 żółte melony miodowe
• kilka łodyżek świeżego oregano
• cukier do smaku (ok. 2 łyżki)
• 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak to zrobić:
Umyj pomidory, oderwij szypułki, natnij skórkę na krzyż i włóż je na 30 sek. do wrzątku. Następnie zahartuj w zimnej wodzie.
Z brzoskwini usuń pestkę i pokrój ją na małe kawałki.
Żółte melony przekrój na pół i usuń łyżką pestki. Przekrój każdą połówkę wzdłuż jeszcze na 4 części i nożem skrój skórkę. Pokrój na kawałeczki i wrzuć do miski z brzoskwiniami.
Umyj i posiekaj drobno oregano.
Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój na cztery części i usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki i wrzuć razem z oregano i cukrem do reszty składników. Zmiksuj wszystko ręcznym mikserem. Następnie dodaj oliwy z oliwek i wymieszaj.
Melon cantalupa przekrój na pół. Usuń pestki. Każdą z połówek przekrój wzdłuż jeszcze na cztery części. Odetnij skórkę od miąższu i pokrój w 3 mm plasterki. Wrzuć do gazpacho i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Podawaj bardzo dobrze schłodzone z kruszonym lodem w głębokich talerzach.