Gazpacho melonowe

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Od dwóch lat robię tę zupę przynajmniej kilka razy w sezonie i ciagle mnie zachwyca. Jest smaczna i niebanalna.
Często urozmaicam sobie jej smak dodając jedną zmiksowaną papryke i łyżeczkę tabasco.
Tu w brzmieniu oryginalnym:

Gazpacho to super chłodząca zupa, idealna na upał. I nie trzeba jej gotować. Pomysł na gazpacho pochodzi z Andaluzji, w której bywa naprawdę gorąco. Najbardziej znane gazpacho robi się m. in. z pomidorów, papryki, ogorka i cebuli. I jest pikantne. Tym daniem zachwycił się cały świat i dlatego powstało wiele odmian gazpacho na słodko i słono. Oto słodkie gazpacho melonowe.
Na 4 osoby
Czas przygotowania: 15 min.
Czas chłodzenia: 2 godz.
-
• 3 średnie pomidory
• 1 brzoskwinia
• 1 melon cantalupa
• 2 żółte melony miodowe
• kilka łodyżek świeżego oregano
• cukier do smaku (ok. 2 łyżki)
• 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak to zrobić:
Umyj pomidory, oderwij szypułki, natnij skórkę na krzyż i włóż je na 30 sek. do wrzątku. Następnie zahartuj w zimnej wodzie.
Z brzoskwini usuń pestkę i pokrój ją na małe kawałki.
Żółte melony przekrój na pół i usuń łyżką pestki. Przekrój każdą połówkę wzdłuż jeszcze na 4 części i nożem skrój skórkę. Pokrój na kawałeczki i wrzuć do miski z brzoskwiniami.
Umyj i posiekaj drobno oregano.
Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój na cztery części i usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki i wrzuć razem z oregano i cukrem do reszty składników. Zmiksuj wszystko ręcznym mikserem. Następnie dodaj oliwy z oliwek i wymieszaj.
Melon cantalupa przekrój na pół. Usuń pestki. Każdą z połówek przekrój wzdłuż jeszcze na cztery części. Odetnij skórkę od miąższu i pokrój w 3 mm plasterki. Wrzuć do gazpacho i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Podawaj bardzo dobrze schłodzone z kruszonym lodem w głębokich talerzach.
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Buka jest wspaniała
cvety.gif
właśnie szukałam jakiejś odmiany od chłodników
banana.gif

dzięki
anbetung.gif
wypróbuję jeszcze dziś albo jutro
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Ale fajnie, że Ci smakuje
lecker.gif
Ja robię dziś, poki upał.
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
U mnie na dodatek przecenili w Kauflandzie melony. Zrobie zapas choc na jedna zupę.
icon_mrgreen.gif
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Składnia wprost z Pascala.
icon_mrgreen.gif
Nie zdejmuję skórki z brzoskwini, bo miksuję wszystko razem, zostawiam tylko melona w kosteczke, który dadaje do gotowego chłodnika.
 

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Zrobiłam - to gazpacho ma fantastyczny, choć udziwniony smak
icon_smile.gif
Tyle, że uzylam melona o nazwie galia i dodalam zamiast tabasco ulubionej węgierskiej przyprawy ( z pestkami ostrych papryczek)

Dodaję do ulubionych
icon_mrgreen.gif
, dokładam fotkę i - Buka dzięki za przepis
icon_smile.gif

PICT0128.JPG
 

Załączniki

  • PICT0128.JPG
    PICT0128.JPG
    1.9 MB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
O, jakie apetyczne
lecker.gif
Pochwały przekazuję na konto Pascala.
icon_mrgreen.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
trochę pozmieniałam ale wyszło bardzo bardzo smaczne (choc wole jednak klasyczne)

doprawilam tabasco i worcestershire, wkropilam limonke i podałam z plastrami szynki parmenskiej (no dobra jakiejs podorby
icon_lol.gif
) na wierzchu - bo zawsze lubie melona z szynka.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Pięknie wygląda.
lecker.gif
U mnie jutro.
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy