Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gazpacho melonowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 511968" data-attributes="member: 67"><p>Od dwóch lat robię tę zupę przynajmniej kilka razy w sezonie i ciagle mnie zachwyca. Jest smaczna i niebanalna. </p><p>Często urozmaicam sobie jej smak dodając jedną zmiksowaną papryke i łyżeczkę tabasco. </p><p>Tu w brzmieniu oryginalnym:</p><p></p><p><em>Gazpacho to super chłodząca zupa, idealna na upał. I nie trzeba jej gotować. Pomysł na gazpacho pochodzi z Andaluzji, w której bywa naprawdę gorąco. Najbardziej znane gazpacho robi się m. in. z pomidorów, papryki, ogorka i cebuli. I jest pikantne. Tym daniem zachwycił się cały świat i dlatego powstało wiele odmian gazpacho na słodko i słono. Oto słodkie gazpacho melonowe. </em></p><p><em>Na 4 osoby </em></p><p><em>Czas przygotowania: 15 min. </em></p><p><em>Czas chłodzenia: 2 godz.</em></p><p><em>- </em></p><p><em>&#8226; 3 średnie pomidory </em></p><p><em>&#8226; 1 brzoskwinia </em></p><p><em>&#8226; 1 melon cantalupa </em></p><p><em>&#8226; 2 żółte melony miodowe </em></p><p><em>&#8226; kilka łodyżek świeżego oregano </em></p><p><em>&#8226; cukier do smaku (ok. 2 łyżki) </em></p><p><em>&#8226; 3 łyżki oliwy z oliwek </em></p><p><em></em></p><p><em>Jak to zrobić: </em></p><p><em>Umyj pomidory, oderwij szypułki, natnij skórkę na krzyż i włóż je na 30 sek. do wrzątku. Następnie zahartuj w zimnej wodzie. </em></p><p><em>Z brzoskwini usuń pestkę i pokrój ją na małe kawałki. </em></p><p><em>Żółte melony przekrój na pół i usuń łyżką pestki. Przekrój każdą połówkę wzdłuż jeszcze na 4 części i nożem skrój skórkę. Pokrój na kawałeczki i wrzuć do miski z brzoskwiniami. </em></p><p><em>Umyj i posiekaj drobno oregano. </em></p><p><em>Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój na cztery części i usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki i wrzuć razem z oregano i cukrem do reszty składników. Zmiksuj wszystko ręcznym mikserem. Następnie dodaj oliwy z oliwek i wymieszaj. </em></p><p><em>Melon cantalupa przekrój na pół. Usuń pestki. Każdą z połówek przekrój wzdłuż jeszcze na cztery części. Odetnij skórkę od miąższu i pokrój w 3 mm plasterki. Wrzuć do gazpacho i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki. </em></p><p><em>Podawaj bardzo dobrze schłodzone z kruszonym lodem w głębokich talerzach. </em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 511968, member: 67"] Od dwóch lat robię tę zupę przynajmniej kilka razy w sezonie i ciagle mnie zachwyca. Jest smaczna i niebanalna. Często urozmaicam sobie jej smak dodając jedną zmiksowaną papryke i łyżeczkę tabasco. Tu w brzmieniu oryginalnym: [I]Gazpacho to super chłodząca zupa, idealna na upał. I nie trzeba jej gotować. Pomysł na gazpacho pochodzi z Andaluzji, w której bywa naprawdę gorąco. Najbardziej znane gazpacho robi się m. in. z pomidorów, papryki, ogorka i cebuli. I jest pikantne. Tym daniem zachwycił się cały świat i dlatego powstało wiele odmian gazpacho na słodko i słono. Oto słodkie gazpacho melonowe. Na 4 osoby Czas przygotowania: 15 min. Czas chłodzenia: 2 godz. - • 3 średnie pomidory • 1 brzoskwinia • 1 melon cantalupa • 2 żółte melony miodowe • kilka łodyżek świeżego oregano • cukier do smaku (ok. 2 łyżki) • 3 łyżki oliwy z oliwek Jak to zrobić: Umyj pomidory, oderwij szypułki, natnij skórkę na krzyż i włóż je na 30 sek. do wrzątku. Następnie zahartuj w zimnej wodzie. Z brzoskwini usuń pestkę i pokrój ją na małe kawałki. Żółte melony przekrój na pół i usuń łyżką pestki. Przekrój każdą połówkę wzdłuż jeszcze na 4 części i nożem skrój skórkę. Pokrój na kawałeczki i wrzuć do miski z brzoskwiniami. Umyj i posiekaj drobno oregano. Zdejmij skórkę z pomidorów, przekrój na cztery części i usuń pestki. Miąższ pokrój na kawałki i wrzuć razem z oregano i cukrem do reszty składników. Zmiksuj wszystko ręcznym mikserem. Następnie dodaj oliwy z oliwek i wymieszaj. Melon cantalupa przekrój na pół. Usuń pestki. Każdą z połówek przekrój wzdłuż jeszcze na cztery części. Odetnij skórkę od miąższu i pokrój w 3 mm plasterki. Wrzuć do gazpacho i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki. Podawaj bardzo dobrze schłodzone z kruszonym lodem w głębokich talerzach. [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gazpacho melonowe
Top
Bottom