Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gazpacho wersja qd
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1534332" data-attributes="member: 692"><p>Na jedną kupkę:</p><p>2-3 pomidory ( te brzydsze, nawet miękkie – byle nie popękane, za to baaardzo dojrzałe), </p><p>2 krótkie ogórki , </p><p>cebula 1 zwykła , 1 czerwona, </p><p>5 ząbków czosnku. </p><p>4-5 kromek chleba tostowego bez skórki</p><p>1 litr soku pomidorowego ( może byc z kartonu, byle dobrej jakości)</p><p>1/2 szklanki oliwy z oliwek ExV, najlepiej hiszpańskiej</p><p>1-2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu jerez</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p></p><p>Na drugą kupkę:</p><p> 2 – 3 najpiękniejsze pomidory, </p><p>ogórek, </p><p>papryka 1 czerwona, 1 zielona </p><p></p><p>Ponadto: olej do smażenia tostów.</p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Warzywa z pierwszej kupki zmiksować i nawet przetrzeć przez grube sito ( na sicie zostaną pestki i włókna cebuli), potem przecier wlać z powrotem do malaksera, dodać nieco ( 4 -5) kromek tostowego chleba bez skórki, jeszcze raz zmiksować, dodać oliwę ( 1/2 szklanki) i ocet – do smaku ( zwykle starcza 1,5 łyżki).</p><p>Całość przelać do dużego , najlepiej kamiennego garnka, dolać 1 litr soku pomidorowego ( może być z kartonu) i wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.</p><p></p><p>Z drugiej kupki starannie obrane ( oczywiście najlepiej je sparzyć) pomidory i ogórek pokroić w dużą kostkę, umieścić w osobnych miseczkach. </p><p>Kolejne miseczki zapełnić czym dusza zapragnie: a to kawałkami papryki, a to szczypiorkiem, a to jajkami ugotowanymi na twardo. </p><p></p><p>I jeszcze konieczny moim zdaniem dodatek: grzanki z chleba tostowego usmażone na oleju ( tym razem zwykłym).</p><p>No i możemy prosić gości do stołu. Na centralnym miejscu stawiamy schłodzone gazpacho, a wokół miseczki z dodatkami i grzanki. Reszta należy do stołowników.</p><p></p><p>edit: dodanie zdjęć</p><p></p><p>[ATTACH=full]89757[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]89758[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1534332, member: 692"] Na jedną kupkę: 2-3 pomidory ( te brzydsze, nawet miękkie – byle nie popękane, za to baaardzo dojrzałe), 2 krótkie ogórki , cebula 1 zwykła , 1 czerwona, 5 ząbków czosnku. 4-5 kromek chleba tostowego bez skórki 1 litr soku pomidorowego ( może byc z kartonu, byle dobrej jakości) 1/2 szklanki oliwy z oliwek ExV, najlepiej hiszpańskiej 1-2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu jerez sól, pieprz do smaku Na drugą kupkę: 2 – 3 najpiękniejsze pomidory, ogórek, papryka 1 czerwona, 1 zielona Ponadto: olej do smażenia tostów. Wykonanie: Warzywa z pierwszej kupki zmiksować i nawet przetrzeć przez grube sito ( na sicie zostaną pestki i włókna cebuli), potem przecier wlać z powrotem do malaksera, dodać nieco ( 4 -5) kromek tostowego chleba bez skórki, jeszcze raz zmiksować, dodać oliwę ( 1/2 szklanki) i ocet – do smaku ( zwykle starcza 1,5 łyżki). Całość przelać do dużego , najlepiej kamiennego garnka, dolać 1 litr soku pomidorowego ( może być z kartonu) i wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny. Z drugiej kupki starannie obrane ( oczywiście najlepiej je sparzyć) pomidory i ogórek pokroić w dużą kostkę, umieścić w osobnych miseczkach. Kolejne miseczki zapełnić czym dusza zapragnie: a to kawałkami papryki, a to szczypiorkiem, a to jajkami ugotowanymi na twardo. I jeszcze konieczny moim zdaniem dodatek: grzanki z chleba tostowego usmażone na oleju ( tym razem zwykłym). No i możemy prosić gości do stołu. Na centralnym miejscu stawiamy schłodzone gazpacho, a wokół miseczki z dodatkami i grzanki. Reszta należy do stołowników. edit: dodanie zdjęć [ATTACH=full]89757[/ATTACH] [ATTACH=full]89758[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gazpacho wersja qd
Top
Bottom