- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Gebackene Speckknödel
Portawa z kuchni austiackiej
500g ziemniaków (sypkich)
150 g mąki
50 g kaszy mannej
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Nadzienie:
200g bardzo chudego bodzku albo wędzonej szynki
1 cebula
1 ząbek czasnku
1 łyczka słodkiej papryki i pieprzu
Do polania:
3 jajka
120 ml mleka
150 ml Creme fraiche
sól i pieprz do smaku
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez ziemniaczaną praskę, dodajemy : mąkę, grysik. jajko i żółtko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy na głatką masę. Łormujemy gruby wałek.
2. Mieso kroimy w drobną kostkę (2-3 mm). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek miaźdzymy. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy i doprawiamy papryką i pieprzem.
3. Z uprzednio przygotowanych ziemniaków odkrawamy plaster , nadziewamy nim powstałym farszem i formujemy knedla.
4.Zaroodporne naczynie pbficie smarujemy masłem. Kłedziemy na nie knedle i pieczeny przez 25 w temp 160 stopni , aż knedle się zarumienią.
5.Wszystkie składniki "do polania" mieszamy i wlewamy na podsmażone knedle. Pieszemy to jeszcze (10 - 15 minut) , aż jajka się zetną.
Ps.1 Podajemy z kapustą.
Ps.2 Jeśli chcemy wersję ekstra wypasioną to ciasto na knedle składa się z: 400g ziemniaków, 100g zmielonego twarogu, 170g mąki , 70g kaszy mannej. Reszta pozostaje bez zmian.
Portawa z kuchni austiackiej

500g ziemniaków (sypkich)
150 g mąki
50 g kaszy mannej
1 jajko
1 żółtko
łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Nadzienie:
200g bardzo chudego bodzku albo wędzonej szynki
1 cebula
1 ząbek czasnku
1 łyczka słodkiej papryki i pieprzu
Do polania:
3 jajka
120 ml mleka
150 ml Creme fraiche
sól i pieprz do smaku
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez ziemniaczaną praskę, dodajemy : mąkę, grysik. jajko i żółtko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy na głatką masę. Łormujemy gruby wałek.
2. Mieso kroimy w drobną kostkę (2-3 mm). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek miaźdzymy. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy i doprawiamy papryką i pieprzem.
3. Z uprzednio przygotowanych ziemniaków odkrawamy plaster , nadziewamy nim powstałym farszem i formujemy knedla.
4.Zaroodporne naczynie pbficie smarujemy masłem. Kłedziemy na nie knedle i pieczeny przez 25 w temp 160 stopni , aż knedle się zarumienią.
5.Wszystkie składniki "do polania" mieszamy i wlewamy na podsmażone knedle. Pieszemy to jeszcze (10 - 15 minut) , aż jajka się zetną.
Ps.1 Podajemy z kapustą.
Ps.2 Jeśli chcemy wersję ekstra wypasioną to ciasto na knedle składa się z: 400g ziemniaków, 100g zmielonego twarogu, 170g mąki , 70g kaszy mannej. Reszta pozostaje bez zmian.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: