Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Gebackene Speckknödel
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1208550" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Gebackene Speckknödel</span></strong></p><p>Portawa z kuchni austiackiej</p><p></p><p>[ATTACH=full]68693[/ATTACH]</p><p></p><p>500g ziemniaków (sypkich)</p><p>150 g mąki</p><p>50 g kaszy mannej</p><p>1 jajko</p><p>1 żółtko</p><p>łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>200g bardzo chudego bodzku albo wędzonej szynki</p><p>1 cebula</p><p>1 ząbek czasnku</p><p>1 łyczka słodkiej papryki i pieprzu</p><p></p><p>Do polania:</p><p>3 jajka</p><p>120 ml mleka</p><p>150 ml Creme fraiche</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez ziemniaczaną praskę, dodajemy : mąkę, grysik. jajko i żółtko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy na głatką masę. Łormujemy gruby wałek.</p><p>2. Mieso kroimy w drobną kostkę (2-3 mm). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek miaźdzymy. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy i doprawiamy papryką i pieprzem.</p><p>3. Z uprzednio przygotowanych ziemniaków odkrawamy plaster , nadziewamy nim powstałym farszem i formujemy knedla.</p><p>4.Zaroodporne naczynie pbficie smarujemy masłem. Kłedziemy na nie knedle i pieczeny przez 25 w temp 160 stopni , aż knedle się zarumienią.</p><p>5.Wszystkie składniki &quot;do polania&quot; mieszamy i wlewamy na podsmażone knedle. Pieszemy to jeszcze (10 - 15 minut) , aż jajka się zetną.</p><p></p><p>Ps.1 Podajemy z kapustą.</p><p>Ps.2 Jeśli chcemy wersję ekstra wypasioną to ciasto na knedle składa się z: 400g ziemniaków, 100g zmielonego twarogu, 170g mąki , 70g kaszy mannej. Reszta pozostaje bez zmian.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1208550, member: 140"] [B][SIZE=14]Gebackene Speckknödel[/SIZE][/B] Portawa z kuchni austiackiej [ATTACH=full]68693[/ATTACH] 500g ziemniaków (sypkich) 150 g mąki 50 g kaszy mannej 1 jajko 1 żółtko łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie: 200g bardzo chudego bodzku albo wędzonej szynki 1 cebula 1 ząbek czasnku 1 łyczka słodkiej papryki i pieprzu Do polania: 3 jajka 120 ml mleka 150 ml Creme fraiche sól i pieprz do smaku 1.Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez ziemniaczaną praskę, dodajemy : mąkę, grysik. jajko i żółtko oraz przyprawy. Wszystko mieszamy na głatką masę. Łormujemy gruby wałek. 2. Mieso kroimy w drobną kostkę (2-3 mm). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek miaźdzymy. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy i doprawiamy papryką i pieprzem. 3. Z uprzednio przygotowanych ziemniaków odkrawamy plaster , nadziewamy nim powstałym farszem i formujemy knedla. 4.Zaroodporne naczynie pbficie smarujemy masłem. Kłedziemy na nie knedle i pieczeny przez 25 w temp 160 stopni , aż knedle się zarumienią. 5.Wszystkie składniki "do polania" mieszamy i wlewamy na podsmażone knedle. Pieszemy to jeszcze (10 - 15 minut) , aż jajka się zetną. Ps.1 Podajemy z kapustą. Ps.2 Jeśli chcemy wersję ekstra wypasioną to ciasto na knedle składa się z: 400g ziemniaków, 100g zmielonego twarogu, 170g mąki , 70g kaszy mannej. Reszta pozostaje bez zmian. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Gebackene Speckknödel
Top
Bottom