germknoedel

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
30 g masła
25 g cukru pudru
4 g cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli

utrzec na parze, dodac do:
250 g maki zmieszanej z
7g drożdży instant

i stopniowo dolewac 125 ml cieplego mleka. Wyrobic. Zostawic na 30 minut. Podzielic na6 czesci, nadzewac powidłami. Zostawic pod folia do wyrośnięcia podwójnego. parowac 20 minut

podawac z budyniem waniliowym zrobionym z 1,5 porcji mleka i z makiem zmieszanym z cukrem waniliowym
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
nigdy nie jadlam takich knedli na slodko
czy jesli nadzieje je sliwkami mam mrozone i jako polewy uzyje soku to mocno zepsuje oryginalny smak?
a na slono mozna by je podac?
:oops: nie bic prosze
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
hm... na słono to raczej nie te - w moim wątku knedlowym padaly rózne linki do przepisów na niesłodko...

z parowanców wytrawnych to sa jeszcze kluski poznańskie aganiok (w poznaniu parowance tylko na wytrawnie)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy