Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Germknödel
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1088064" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px">Germknödel</span></p><p></p><p>Jest to prawie narodowy deser rodem z Austrii, który można spotkać między innymi we wszystkich schroniskach alpejskich.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>40 g drozdzy</p><p>500 g mąki</p><p>150 ml mleka</p><p>80 g cukru</p><p>2 jajka</p><p>100 g masła</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>starta skórka z cytryny</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>6 kopiastych łyżek powideł śliwkowych</p><p>3 łyżki rumu</p><p></p><p>Sos waniliowy:</p><p>250 ml śmietany</p><p>4 żółtka</p><p>3 paczki cukru waniliowego</p><p>30 g cukru</p><p>3 łyżki rumu</p><p>szczypta soli</p><p>mak</p><p></p><p>1.Z podanych składników na ciasto zagniatymy ciasto drozdzowe. (najlepiej w maszynie do robienia chleba)</p><p>2.Powidła mieszamy z rumem</p><p>3.Przygotowujemy garnek tak jak do klusek na parze.</p><p>4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdy kawałek nadziewamy sporą ilością powideł i zaklejamy. Czekamy aż podwoją swoją objętość.</p><p>5.Doprowadzamy wodę do wrzenia, na ściereczkę okalającą garnek kładziemy dwie lub trzy kluski i gotujemy na parze 25 minut.</p><p>6.Zółtka ubijamy z cukrami. Smietanę wraz z rumem podgrzewamy. Do ciepłej śmietany delikatnie wlewamy żółtka, ciągle mieszając podnosimy tempetaturę do chwili kiedy masa zgęstnieje.</p><p>7.Gotowy Germknödel obficie polewamy sosem wamiliowym , posypując to wszystko makiem.</p><p>[ATTACH=full]60883[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1088064, member: 140"] [SIZE=14]Germknödel[/SIZE] Jest to prawie narodowy deser rodem z Austrii, który można spotkać między innymi we wszystkich schroniskach alpejskich. Ciasto: 40 g drozdzy 500 g mąki 150 ml mleka 80 g cukru 2 jajka 100 g masła 1/2 łyżeczki soli starta skórka z cytryny Nadzienie: 6 kopiastych łyżek powideł śliwkowych 3 łyżki rumu Sos waniliowy: 250 ml śmietany 4 żółtka 3 paczki cukru waniliowego 30 g cukru 3 łyżki rumu szczypta soli mak 1.Z podanych składników na ciasto zagniatymy ciasto drozdzowe. (najlepiej w maszynie do robienia chleba) 2.Powidła mieszamy z rumem 3.Przygotowujemy garnek tak jak do klusek na parze. 4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdy kawałek nadziewamy sporą ilością powideł i zaklejamy. Czekamy aż podwoją swoją objętość. 5.Doprowadzamy wodę do wrzenia, na ściereczkę okalającą garnek kładziemy dwie lub trzy kluski i gotujemy na parze 25 minut. 6.Zółtka ubijamy z cukrami. Smietanę wraz z rumem podgrzewamy. Do ciepłej śmietany delikatnie wlewamy żółtka, ciągle mieszając podnosimy tempetaturę do chwili kiedy masa zgęstnieje. 7.Gotowy Germknödel obficie polewamy sosem wamiliowym , posypując to wszystko makiem. [ATTACH=full]60883[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Germknödel
Top
Bottom