- Wrz 24, 2004
- 3,395
- 0
- 0
Listopadowa gęś (3 kg) noc została doprawiona piołunem wymieszanym z suszonym majerankiem i natarta grubą solą kamienną.
Na drugo dzień została nadziana grubą kaszą perłową wymieszną z mielonymi własnymi podrobami, siekanymi rydzami, które były przechowywane w zastygłym sklarowanym maśle oraz bogatą ilością zielonej pietruszki.
Całość nadzienia została zmontowana jednym dużym kurzym jajem. Doprawiona solą, pieprzem i zielonmi listkami majeranku.
Przed wstawieniem do pieca został podlana gorącym masłem rydzowym i wrzącym rosołkiem.
Piekła się na dolnej półce w 200 stopniach 3 godziny i prawie 45 minut.
Wg szkoły powinna się piec 3 godziny, ale testowe nakłucie po tym czasie wykazało, że jest jeszcze niedopieczona
Dokładny przepis > patrz: Mięsa i wędliny
- 1 gęś 3 kg
- suszony majeranek i piołun + gruba sól kamienna
NADZIENIE
- podroby z gęsi (serce, żołądek, wątróbka)
- 20 dag grubej kaszy perłowej
- 2/3 szklanki siekanej zielonej pietruszki
- łyżka listków zielonego majeranku
- 1 duże jajo
- szklanka siekanych kapeluszy rydzów, krótko zagotowanych w sklarowanym maśle
- sklarowane masło rydzowe
- sól i czarny pieprz prosto z młynka do smaku
PRZYGOTOWANIE
Gęś pozbawić wszelkich resztek wnętrzności! Wytrzeć do sucha. Natrzeć solą kamienną wymieszaną z suszonym piołunem i majerankiem. Trzymać przez noc w temp. ok. 8 - 10 stopni. Koniecznie zabezpieczyć przed wysychaniem.
Na godzinę przed pieczeniem przenieść do temperatury pokojowej.
NADZIENIE
Kaszę ugotować w posolonej wodzie (2 x wody na 1 x kaszy) Na koniec dodać sporą łyżkę rydzowego masła. Podroby przepuścić przez maszynkę do mięsa, stosując sitko o drobnych oczkach. Dodać całe jajo i zieloną pietruszkę Rydze wyjąć z masła i grubo posiekać. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać z jeszcze ciepłą kaszą. Doprawić solą pieprzem i świeżym majerankiem. Powstałą masą nadziać gęś i zaszyć lub spiąć. Nie upychać kaszy za mocno bo w czasie pieczenia powiększy ono swoją objętość!
PIECZENIE Przed wstawieniem do pieca na dno formy wlać na 1 cm wrzącego rosołu. Gęś podlać obficie gorącm masłem rydzowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę. Piec w 200 stopniach, często podlewając własnym sosem.
Po 3 godzinach sprawdzić przez nakłucie. Czasem trzeba ją potrzymać w piekarniku o prawie jeszcze jedną godzinę dłużej. SMACZNEGO
Na drugo dzień została nadziana grubą kaszą perłową wymieszną z mielonymi własnymi podrobami, siekanymi rydzami, które były przechowywane w zastygłym sklarowanym maśle oraz bogatą ilością zielonej pietruszki.
Całość nadzienia została zmontowana jednym dużym kurzym jajem. Doprawiona solą, pieprzem i zielonmi listkami majeranku.
Przed wstawieniem do pieca został podlana gorącym masłem rydzowym i wrzącym rosołkiem.
Piekła się na dolnej półce w 200 stopniach 3 godziny i prawie 45 minut.
Wg szkoły powinna się piec 3 godziny, ale testowe nakłucie po tym czasie wykazało, że jest jeszcze niedopieczona

Dokładny przepis > patrz: Mięsa i wędliny
- 1 gęś 3 kg
- suszony majeranek i piołun + gruba sól kamienna
NADZIENIE
- podroby z gęsi (serce, żołądek, wątróbka)
- 20 dag grubej kaszy perłowej
- 2/3 szklanki siekanej zielonej pietruszki
- łyżka listków zielonego majeranku
- 1 duże jajo
- szklanka siekanych kapeluszy rydzów, krótko zagotowanych w sklarowanym maśle
- sklarowane masło rydzowe
- sól i czarny pieprz prosto z młynka do smaku
PRZYGOTOWANIE
Gęś pozbawić wszelkich resztek wnętrzności! Wytrzeć do sucha. Natrzeć solą kamienną wymieszaną z suszonym piołunem i majerankiem. Trzymać przez noc w temp. ok. 8 - 10 stopni. Koniecznie zabezpieczyć przed wysychaniem.
Na godzinę przed pieczeniem przenieść do temperatury pokojowej.
NADZIENIE
Kaszę ugotować w posolonej wodzie (2 x wody na 1 x kaszy) Na koniec dodać sporą łyżkę rydzowego masła. Podroby przepuścić przez maszynkę do mięsa, stosując sitko o drobnych oczkach. Dodać całe jajo i zieloną pietruszkę Rydze wyjąć z masła i grubo posiekać. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać z jeszcze ciepłą kaszą. Doprawić solą pieprzem i świeżym majerankiem. Powstałą masą nadziać gęś i zaszyć lub spiąć. Nie upychać kaszy za mocno bo w czasie pieczenia powiększy ono swoją objętość!
PIECZENIE Przed wstawieniem do pieca na dno formy wlać na 1 cm wrzącego rosołu. Gęś podlać obficie gorącm masłem rydzowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę. Piec w 200 stopniach, często podlewając własnym sosem.
Po 3 godzinach sprawdzić przez nakłucie. Czasem trzeba ją potrzymać w piekarniku o prawie jeszcze jedną godzinę dłużej. SMACZNEGO
Ostatnią edycję dokonał moderator: