- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Gęś pieczona
1 gąska 3,5 kg
2 pomarańcze
cebule
2 łyżki majeranku
3 listki laurowe
sól
Por, seler , marchewka, cebula
40 ml oleje
Szyjka, wątróbka, żołądek, skrzydełka od gęsi
350 ml czerwonego wina
800 ml bulionu
8 ziarenek jałowca i 3 listki laurowe
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki mąki kartoflanej
sól i pieprz
1.Gęś przez 24 godzin moczymy w wodzie. Odsączamy i wycieramy do sucha. Odcinamy skrzydełka , szyję i kuperek.
2.Od środka gęś posypujemy majerankien, następnie faszerujemy wymieszanymi pokrojonymi w duże kawałki pomarańczami, cebulą i listkami laurowymi. Otwór zamykamy wykałaczkami.
3.Gęś posypujemy obficie solą. Wkładamy do gęsiarki zalewamy 150 ml wody i zamykamy. Pieczemy 2 godziny w temp 180 stopni.
4.Po 2 godzinach gęś przekładamy na przykrywkę gęsiarki. Podwyższamy temp do 230 stopni, obficie polewamy wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy. Kiedy gąska jest rumiany obracamy ją na drugi bok i znowu polewamy tłuszczem.
5.Warzywa kroimy w dużą kostkę. Smażymy na oleju. Dodajemy w miarą możliwości pokrojone podroby z gęsi, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dolewamy wino i dusimy ok 5 minut. Dodajemy bulion i dusimy 40 minut. Powstały wywar przecedzamy przez sitko. Przy pomocy kuchennego ręcznika usuwamy tłuszcz. Solimy i pieprzymy i zagęszczamy sos za pomocą mąki ziemniaczanej.
6.Z upieczonej gęsi wykrawamy udka i piersi. Dekorujemy pomarańczami. Sos podajemy w osobnym naczyniu.
Ps. Mimo pokaźnych rozmiarów z 3,5 kg gęsi do syta naje się 4 osoby
Ps2. Powszechnie spotykamy gęsiarki , które pomieszczą 3,5 kg gęś

1 gąska 3,5 kg
2 pomarańcze
cebule
2 łyżki majeranku
3 listki laurowe
sól
Por, seler , marchewka, cebula
40 ml oleje
Szyjka, wątróbka, żołądek, skrzydełka od gęsi
350 ml czerwonego wina
800 ml bulionu
8 ziarenek jałowca i 3 listki laurowe
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki mąki kartoflanej
sól i pieprz
1.Gęś przez 24 godzin moczymy w wodzie. Odsączamy i wycieramy do sucha. Odcinamy skrzydełka , szyję i kuperek.
2.Od środka gęś posypujemy majerankien, następnie faszerujemy wymieszanymi pokrojonymi w duże kawałki pomarańczami, cebulą i listkami laurowymi. Otwór zamykamy wykałaczkami.
3.Gęś posypujemy obficie solą. Wkładamy do gęsiarki zalewamy 150 ml wody i zamykamy. Pieczemy 2 godziny w temp 180 stopni.
4.Po 2 godzinach gęś przekładamy na przykrywkę gęsiarki. Podwyższamy temp do 230 stopni, obficie polewamy wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy. Kiedy gąska jest rumiany obracamy ją na drugi bok i znowu polewamy tłuszczem.
5.Warzywa kroimy w dużą kostkę. Smażymy na oleju. Dodajemy w miarą możliwości pokrojone podroby z gęsi, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dolewamy wino i dusimy ok 5 minut. Dodajemy bulion i dusimy 40 minut. Powstały wywar przecedzamy przez sitko. Przy pomocy kuchennego ręcznika usuwamy tłuszcz. Solimy i pieprzymy i zagęszczamy sos za pomocą mąki ziemniaczanej.
6.Z upieczonej gęsi wykrawamy udka i piersi. Dekorujemy pomarańczami. Sos podajemy w osobnym naczyniu.
Ps. Mimo pokaźnych rozmiarów z 3,5 kg gęsi do syta naje się 4 osoby
Ps2. Powszechnie spotykamy gęsiarki , które pomieszczą 3,5 kg gęś
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: