Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gęś pieczona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1485254" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Gęś pieczona</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]86553[/ATTACH]</p><p></p><p>1 gąska 3,5 kg</p><p>2 pomarańcze</p><p>cebule</p><p>2 łyżki majeranku</p><p>3 listki laurowe</p><p>sól</p><p></p><p>Por, seler , marchewka, cebula</p><p>40 ml oleje</p><p>Szyjka, wątróbka, żołądek, skrzydełka od gęsi</p><p>350 ml czerwonego wina</p><p>800 ml bulionu</p><p>8 ziarenek jałowca i 3 listki laurowe</p><p>1 łyżka przecieru pomidorowego</p><p>2 łyżeczki mąki kartoflanej</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>1.Gęś przez 24 godzin moczymy w wodzie. Odsączamy i wycieramy do sucha. Odcinamy skrzydełka , szyję i kuperek.</p><p>2.Od środka gęś posypujemy majerankien, następnie faszerujemy wymieszanymi pokrojonymi w duże kawałki pomarańczami, cebulą i listkami laurowymi. Otwór zamykamy wykałaczkami.</p><p>3.Gęś posypujemy obficie solą. Wkładamy do gęsiarki zalewamy 150 ml wody i zamykamy. Pieczemy 2 godziny w temp 180 stopni. </p><p>4.Po 2 godzinach gęś przekładamy na przykrywkę gęsiarki. Podwyższamy temp do 230 stopni, obficie polewamy wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy. Kiedy gąska jest rumiany obracamy ją na drugi bok i znowu polewamy tłuszczem.</p><p>5.Warzywa kroimy w dużą kostkę. Smażymy na oleju. Dodajemy w miarą możliwości pokrojone podroby z gęsi, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dolewamy wino i dusimy ok 5 minut. Dodajemy bulion i dusimy 40 minut. Powstały wywar przecedzamy przez sitko. Przy pomocy kuchennego ręcznika usuwamy tłuszcz. Solimy i pieprzymy i zagęszczamy sos za pomocą mąki ziemniaczanej.</p><p>6.Z upieczonej gęsi wykrawamy udka i piersi. Dekorujemy pomarańczami. Sos podajemy w osobnym naczyniu.</p><p></p><p>Ps. Mimo pokaźnych rozmiarów z 3,5 kg gęsi do syta naje się 4 osoby</p><p>Ps2. Powszechnie spotykamy gęsiarki , które pomieszczą 3,5 kg gęś</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1485254, member: 140"] [SIZE=14][B]Gęś pieczona[/B][/SIZE] [ATTACH=full]86553[/ATTACH] 1 gąska 3,5 kg 2 pomarańcze cebule 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól Por, seler , marchewka, cebula 40 ml oleje Szyjka, wątróbka, żołądek, skrzydełka od gęsi 350 ml czerwonego wina 800 ml bulionu 8 ziarenek jałowca i 3 listki laurowe 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki mąki kartoflanej sól i pieprz 1.Gęś przez 24 godzin moczymy w wodzie. Odsączamy i wycieramy do sucha. Odcinamy skrzydełka , szyję i kuperek. 2.Od środka gęś posypujemy majerankien, następnie faszerujemy wymieszanymi pokrojonymi w duże kawałki pomarańczami, cebulą i listkami laurowymi. Otwór zamykamy wykałaczkami. 3.Gęś posypujemy obficie solą. Wkładamy do gęsiarki zalewamy 150 ml wody i zamykamy. Pieczemy 2 godziny w temp 180 stopni. 4.Po 2 godzinach gęś przekładamy na przykrywkę gęsiarki. Podwyższamy temp do 230 stopni, obficie polewamy wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy. Kiedy gąska jest rumiany obracamy ją na drugi bok i znowu polewamy tłuszczem. 5.Warzywa kroimy w dużą kostkę. Smażymy na oleju. Dodajemy w miarą możliwości pokrojone podroby z gęsi, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dolewamy wino i dusimy ok 5 minut. Dodajemy bulion i dusimy 40 minut. Powstały wywar przecedzamy przez sitko. Przy pomocy kuchennego ręcznika usuwamy tłuszcz. Solimy i pieprzymy i zagęszczamy sos za pomocą mąki ziemniaczanej. 6.Z upieczonej gęsi wykrawamy udka i piersi. Dekorujemy pomarańczami. Sos podajemy w osobnym naczyniu. Ps. Mimo pokaźnych rozmiarów z 3,5 kg gęsi do syta naje się 4 osoby Ps2. Powszechnie spotykamy gęsiarki , które pomieszczą 3,5 kg gęś [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Gęś pieczona
Top
Bottom