Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Geschnetzelte z szparagami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1608823" data-attributes="member: 2354"><p>Bardzo przepraszam za wtracenie sie, ale kus-kus nie jest kasza, to jest marokanski makaron (pierwotnie tanzanijski, tylko nazwa marokanska bardziej popularna).</p><p>Moim zdaniem ta &quot;kasza&quot; jest bledem nieobznajmionych w kulinariach tlumaczy. Kuks-kus jest slowem wieloznacznym, ale poniewaz wyglada jak kasza - to te nazwe przyjeto w Polsce, ale nigdzie indziej na swiecie. No ale o co chodzi wlasciwie, jak zwal, tak zwal no nie?</p><p>Otoz nie, bo to jest nazwa bardzo mylaca i przyczynia sie do przykrych skutkow zdrowotnych dla ludzi chorych na celiakie i podobne zoladkowe schorzenia. Tacy chorzy nie moga jesc potraw macznych, a kus kus to sa kluski, wiec jesli ktos taki mysli, ze to kasza i zje, to potem ma bardzo przykry nawrot choroby. Czytalam na pewnym forum o tym jak ktos taki chory zrozumial dlaczego ma problemy po zjedzeniu kuskus &quot;kaszy&quot;. Niestety nazwa sie przyjela i wprowadza w blad, wiekszosc osob w Polsce mysli, ze to kasza, chociaz logicznie myslac - nie ma takiej kaszy, ktora bylaby gotowa do jedzenia po 5 munutach zaparzania, nawet grysik, o wiele drobniejszy, trzeba gotowac ok. 20 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1608823, member: 2354"] Bardzo przepraszam za wtracenie sie, ale kus-kus nie jest kasza, to jest marokanski makaron (pierwotnie tanzanijski, tylko nazwa marokanska bardziej popularna). Moim zdaniem ta "kasza" jest bledem nieobznajmionych w kulinariach tlumaczy. Kuks-kus jest slowem wieloznacznym, ale poniewaz wyglada jak kasza - to te nazwe przyjeto w Polsce, ale nigdzie indziej na swiecie. No ale o co chodzi wlasciwie, jak zwal, tak zwal no nie? Otoz nie, bo to jest nazwa bardzo mylaca i przyczynia sie do przykrych skutkow zdrowotnych dla ludzi chorych na celiakie i podobne zoladkowe schorzenia. Tacy chorzy nie moga jesc potraw macznych, a kus kus to sa kluski, wiec jesli ktos taki mysli, ze to kasza i zje, to potem ma bardzo przykry nawrot choroby. Czytalam na pewnym forum o tym jak ktos taki chory zrozumial dlaczego ma problemy po zjedzeniu kuskus "kaszy". Niestety nazwa sie przyjela i wprowadza w blad, wiekszosc osob w Polsce mysli, ze to kasza, chociaz logicznie myslac - nie ma takiej kaszy, ktora bylaby gotowa do jedzenia po 5 munutach zaparzania, nawet grysik, o wiele drobniejszy, trzeba gotowac ok. 20 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Geschnetzelte z szparagami
Top
Bottom