Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gęsty chłodnik jogurtowy z rzodkiewką, ogórkiem i białym serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1529510" data-attributes="member: 10341"><p>Mimo pogody startuję. Nawet to było bardzo dobre, tylko aura coś nie lubi chłodników. </p><p></p><p> <strong>Gęsty chłodnik jogurtowy z rzodkiewką, ogórkiem i białym serem</strong></p><p></p><p>W towarzystwie jajka i ciemnego chleba</p><p></p><p> W czasopiśmie &#8222;Bistro&#8221; sprzed kilku lat znalazłam zachęcający rozdział – gotowanie na łódce. Skojarzyło mi się zaraz z lekko zawoalowanym &#8222;kiwa jachtem kiwa&#8221;, ale chłodnik zrobiłam i polecam wszystkim zainteresowanym. Przepis jest autorstwa pani Agaty Wojdy, która poleca ten rarytas na śniadanie. W upały jak najbardziej na miejscu. A wiec do dzieła.</p><p> - pęczek rzodkiewek</p><p> - 4 małe ogórki</p><p> - po pęczku dymki i koperku</p><p> - 1 litr gęstego jogurtu (naturalnego)</p><p> - sól, pieprz z młynka</p><p> - sok z 1 cytryny albo 2 łyżki czerwonego octu winnego (brałam sok, ale dodawałam po łyżce, żeby nie przesadzić)</p><p> - 4 jajka na twardo</p><p> - 20dkg tłustego białego sera</p><p> - oliwa - trochę</p><p></p><p> Rzodkiewki, ogórki i dymkę ścieramy na tarce o dużych otworach (ja dymkę wraz ze szczypiorem drobniutko siekałam). Koper drobno siekamy, łączymy warzywa z zimnym jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( lub octem ) . Wykładamy na osobne talerze, dodajemy ćwiartki jajka, pokruszony na grube kawałki ser. Polewamy oliwą (lałam po kilka kropli - do pół łyżeczki na talerz), posypujemy solą i pieprzem. Chłodnik jest doskonały z ogórkami małosolnymi, które możemy sami zakisić (ja kupowałam).</p><p></p><p> <strong>PS.</strong> Biały ser można zamienić fetą lub solanem. Chłodnik powinien być gęsty i przypominać twarożek - bez przesady. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego startych marynowanych buraczków ze słoika (świetna barwa i smak) , kalarepki i ząbka czosnku. Na jachcie (wg pani Agaty) zawsze przydaje się tarka do warzyw i do ścierania sera na mazurskie makarony (ki diabeł - nigdy nie robiłam mazurskich makaronów), a moim jedynym jachtem były wyprawy kajakowe za studenckich czasów).</p><p></p><p> Zrobiłam ten chłodnik w domu, bardzo go sobie chwalę i polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1529510, member: 10341"] Mimo pogody startuję. Nawet to było bardzo dobre, tylko aura coś nie lubi chłodników. [B]Gęsty chłodnik jogurtowy z rzodkiewką, ogórkiem i białym serem[/B] W towarzystwie jajka i ciemnego chleba W czasopiśmie „Bistro” sprzed kilku lat znalazłam zachęcający rozdział – gotowanie na łódce. Skojarzyło mi się zaraz z lekko zawoalowanym „kiwa jachtem kiwa”, ale chłodnik zrobiłam i polecam wszystkim zainteresowanym. Przepis jest autorstwa pani Agaty Wojdy, która poleca ten rarytas na śniadanie. W upały jak najbardziej na miejscu. A wiec do dzieła. - pęczek rzodkiewek - 4 małe ogórki - po pęczku dymki i koperku - 1 litr gęstego jogurtu (naturalnego) - sól, pieprz z młynka - sok z 1 cytryny albo 2 łyżki czerwonego octu winnego (brałam sok, ale dodawałam po łyżce, żeby nie przesadzić) - 4 jajka na twardo - 20dkg tłustego białego sera - oliwa - trochę Rzodkiewki, ogórki i dymkę ścieramy na tarce o dużych otworach (ja dymkę wraz ze szczypiorem drobniutko siekałam). Koper drobno siekamy, łączymy warzywa z zimnym jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( lub octem ) . Wykładamy na osobne talerze, dodajemy ćwiartki jajka, pokruszony na grube kawałki ser. Polewamy oliwą (lałam po kilka kropli - do pół łyżeczki na talerz), posypujemy solą i pieprzem. Chłodnik jest doskonały z ogórkami małosolnymi, które możemy sami zakisić (ja kupowałam). [B]PS.[/B] Biały ser można zamienić fetą lub solanem. Chłodnik powinien być gęsty i przypominać twarożek - bez przesady. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego startych marynowanych buraczków ze słoika (świetna barwa i smak) , kalarepki i ząbka czosnku. Na jachcie (wg pani Agaty) zawsze przydaje się tarka do warzyw i do ścierania sera na mazurskie makarony (ki diabeł - nigdy nie robiłam mazurskich makaronów), a moim jedynym jachtem były wyprawy kajakowe za studenckich czasów). Zrobiłam ten chłodnik w domu, bardzo go sobie chwalę i polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Gęsty chłodnik jogurtowy z rzodkiewką, ogórkiem i białym serem
Bottom