Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Gigantes Plaki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1546492" data-attributes="member: 1142"><p>Proste, pozywne, jesienne danie. Porcja jest spora, zdecydowanie starcza na dwa obiady dla 3-4 osob.</p><p></p><p><strong>500g fasoli gigantes lub &quot;duzyJas&quot;, namoczyc przez noc, nastepnego dnia ugotowac</strong></p><p><strong>oliwa z oliwek</strong></p><p><strong>1 duza cebula, posiekana drobno</strong></p><p><strong>3-4 zabki czosnku, posiekane lub rozgniecione</strong></p><p><strong>5 lyzek posiekanej pietruszki zielonej i natki selera</strong></p><p><strong>1 szklanka wody/rosolu/wywaru</strong></p><p><strong>900g swiezych pomidorow, obranych ze skorki lub 2x400g puszki </strong></p><p><strong>1 lyzeczka suchego oregano</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>cukier brazowy</strong></p><p><strong>szczypta cynamonu</strong></p><p><strong>2 lyzki pomidorowego puree</strong></p><p><strong>sok z cytryny</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 180C.</p><p></p><p>Na oliwie zeszklilam cebulke, dodalam czosnek. Gdy zmiekly wsypalam pietruszke, natke selera i ugotowana fasole. Wlalam wywar. Garnek przykrylam pokrywka i wstawilam na 30 min do pieca. Nastepnie dodalam pomidory i pozostale skladniki. Ponownie wstawilam do pieca i dusilam pod przygryciem ok. 60 min.</p><p></p><p>Doskonala z grilowana pita. Na lunch na przyglad mozna podac odgrzane plaki na tostach z sadzonym jajkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1546492, member: 1142"] Proste, pozywne, jesienne danie. Porcja jest spora, zdecydowanie starcza na dwa obiady dla 3-4 osob. [B]500g fasoli gigantes lub "duzyJas", namoczyc przez noc, nastepnego dnia ugotowac oliwa z oliwek 1 duza cebula, posiekana drobno 3-4 zabki czosnku, posiekane lub rozgniecione 5 lyzek posiekanej pietruszki zielonej i natki selera 1 szklanka wody/rosolu/wywaru 900g swiezych pomidorow, obranych ze skorki lub 2x400g puszki 1 lyzeczka suchego oregano sol pieprz cukier brazowy szczypta cynamonu 2 lyzki pomidorowego puree sok z cytryny[/B] Piec rozgrzalam do 180C. Na oliwie zeszklilam cebulke, dodalam czosnek. Gdy zmiekly wsypalam pietruszke, natke selera i ugotowana fasole. Wlalam wywar. Garnek przykrylam pokrywka i wstawilam na 30 min do pieca. Nastepnie dodalam pomidory i pozostale skladniki. Ponownie wstawilam do pieca i dusilam pod przygryciem ok. 60 min. Doskonala z grilowana pita. Na lunch na przyglad mozna podac odgrzane plaki na tostach z sadzonym jajkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Gigantes Plaki
Top
Bottom